2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kirándulás a pénz palotájába

2005. május 20. 14:28

Május 21-én és 22-én a Magyar Nemzeti Bank immár hagyományosan megnyitja kapuit a látogatók előtt - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Szabadság téri épület tervezőjének, Alpár Ignácnak emlékére kiadott ezüst emlékérmet és az MNB középkori magyar aranyforintokból álló gyűjteményéről kiadott reprezentatív könyvet is.

Az emlékérem

A rendszerint több ezer érdeklődőt vonzó hétvégi nyílt napokon az érdeklődők megtekinthetik az MNB egyébként csak hétközben működő Látogatóközpontját és lehetőség nyílik a szecessziós elemekben gazdag műemlék épület megtekintésére is. Szombaton és vasárnap 10 órától 17 óráig félóránként indulnak csoportok a bank munkatársainak vezetésével a főépület legszebb részeinek megtekintésére. A látogatók megtekinthetik a Monetáris Tanács üléseinek helyszínét, a nagytanácstermet, Róth Miksa gyönyörű üvegablakait, a főlépcsőházat valamint azt az időszakos kiállítást is, amely Alpár Ignác, a XIX. század végi budapesti építészet egyik legjelentősebb alakját és az épület történetét hivatott bemutatni. A kiállítás szeptember 19-ig tart nyitva.

A gyerekeknek is érdekes programokat szerveznek. A nagyobbak saját önarcképes bankjegyet, sőt, fabatkát is nyomtathatnak, és megemelhetnek egy igazi aranyrudat is. A kisebbek a számukra kialakított Gyereksarokban rajzversenyre nevezhetnek be, és pénzt tervezhetnek gyurmából. A legügyesebbek ajándékot kapnak. A sajtótájékoztatón először Adamecz Péter, az MNB alelnöke szólt a pénz templomainak mesteri tervezőjéről, Alpár Ignácról. A különféle funkciójú épületek tervezője bankspecialistává vált: ő tervezte a tőzsdepalotát is egyebek között, megadva a mai Szabadságtér mesteri arányait. A jegybank - szépsége mellett - szakmailag is kitűnően megfelel a bankfunkcióknak - tette hozzá.

Ezután dr. Szatmári Sarolta, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettese ismertette Alpár Ignác életét és munkásságát, majd dr. Barátossy Györgyné, az MNB ügyvezető igazgatója leleplezte Fritz Mihály alkotását, az Alpár Ignác emlékérmet, amelyet születésének 150. évfordulójára bocsátottak ki, hatezer példányban, ötezer forintos címletben. Az emlékérem 925 ezrelék finomságú ezüstből készült. Az idén az MNB nyolc emlékérmet bocsát ki, ez a harmadik.

Az MNB bankjegy- és éremgyűjteménye jelenleg ötvenezer darabból áll, ez Magyarország második legjelentősebb numizmatikai gyűjteménye. A bank szándéka, hogy a teljes anyagot elektronikus formában hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára, a gyűjtemény legszebb és legértékesebb részeit pedig nyomtatásban is közreadja. A sorozat első kötetét - amelynek címe: Középkori magyar aranyforintok - dr. Kubinyi András akadémikus mutatta be a tájékoztatón jelenlévőknek.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár