2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Pierre Boulle eddig ismeretlen regényét

2005. augusztus 11. 10:33

`Remélem, nem felejtenek el` - mondta Pierre Boulle francia író (1912-1994), a Híd a Kwai folyón és A majmok bolygójának szerzője. Tizenegy évvel halála után minden esélye megvan arra, hogy emlékezzenek rá. Unokahúga, akit ő nevelt, Boulle párizsi lakásának pincéjében, egy régi utazóládában szétmállott papírok ezrei között rábukkant egy eddig ismeretlen regényére, amelynek az író A régész címet adta.

Az írás műfaját tekintve krimi. Egy repülőszerencsétlenség után az életben maradt utasok közül egy brit régész és egy francia turista Nofretiti férjének, Ehnaton fáraónak városában egy ismeretlen templomba téved, ahol a sok rafinált csapdából és a csontvázak helyzetéből megérti, hogy egy 3000 évvel ezelőtti összeesküvés nyomaira bukkant.

A regényt az író olyan másolópapírra írta, amelynek másik felén egy kiadott regényének szövege olvasható. Valószínűleg takarékossági szempontok vezérelték a különben is könnyen sérülő, gyűrődő vékony papír mindkét felének felhasználására. A rokonoknak mindenesetre nem volt könnyű dolguk, míg különböző módszerekkel, például, átvasalással, olvashatóvá tették - írta a Le Point című francia hetilap.

A regény most jelent meg Franciaországban és várhatóak a szerzőtől további csemegék is, mivel a láda kis, ugyancsak krimi-novellákat is rejtett. Irodalmárok feltételezése szerint Boulle azért nem adta ki ezeket az írásokat, mert előnyben részesítette a komolyabb témákat.

Az író sokáig élt Dél-Kelet-Ázsiában, ahol kezdetben kaucsukfa-termesztéssel foglalkozott. A második világháború idején csatlakozott a francia ellenálláshoz, emiatt Hanoiban börtönbe vetették a Vichy-kormányt képviselő hatóságok. Harminchét éves korában tért csak vissza Párizsba és akkor kezdett írással foglalkozni.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár