2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr látványt nyújt a svéd hadihajó roncsai között talált 340 éves sajt

2016. július 28. 17:06 MTI

Több százéves élesztő és márványsajt keverékének tűnő tejtermékmaradványra bukkantak a régészek egy 1676-ban elsüllyedt svéd hadihajó roncsai között. Az 53 méter hosszú Kronan, amely korának egyik legnagyobb hadihajója volt, 1676. június elsején robbant fel és süllyedt el Öland szigete közelében, manőverezés közben, az egyesült dán-holland hajóhad elleni csata kezdetén.

Az egykor a svéd királyi flottához tartozó, ma a skandináv ország délkeleti partjainál fekvő hajó maradványait kutató régészek szerint a különös lelet egy igencsak szagos, 340 éves sajtdarab lehet. "Biztosak vagyunk abban, hogy valami tejtermék, vaj vagy sajt lehet" - nyilatkozta a Kalmar megyei múzeum munkatársa, Lars Einarsson, akinek a vezetésével zajlik a 126 ágyús, Kronan névre keresztelt hadihajó roncsának feltárása.

"Olyan mintha márványsajt és élesztő keveréke lenne, egyfajta igazán érett, nem pasztőrözött sajt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy bár elfogult az olyan sajtokkal, "amelyek karaktere az illatukban él", a feltárt tejtermékmaradványt valószínűleg nem találná mindenki ínycsiklandónak. A bádogedényt, amelyben a csípős illatú ételmaradékot megtalálták, további vizsgálatok céljából laboratóriumba küldték. A tárgyra a tengerfenék agyagába préselődve bukkantak rá a búvárok, és amikor visszatértek vele a vízfelszínre, a nyomáskülönbség hatására az anyag egy része kiszivárgott a lezárt edényből.

"Ekkor ütött meg minket a szag. Biztosan nem ajánlanám senkinek, hogy megkóstolja. Ez egy rakás baktérium" - mondta Lars Einarsson. A régészek a két hétig tartó feltárás alatt egyebek mellett egy gyémántgyűrűt, 14 aranypénzt, valamint jelentős mennyiségű 17. századi gyógyszert is a felszínre hoztak. A 53 méter hosszú Kronan, amely korának egyik legnagyobb hadihajója volt, 1676. június elsején robbant fel és süllyedt el Öland szigete közelében, manőverezés közben, az egyesült dán-holland hajóhad elleni csata kezdetén. A történészek szerint a Kronan a zord időjárásban túl sok vitorlával próbált éles fordulatot tenni, felbillent, és eközben valahogy lángra lobbant a lőporraktár. A szerencsétlenséget a 800 fős legénységből csupán 42 tengerész élte túl.

A roncsot 1980-ban fedezték fel, azóta a helyszínen csaknem 30 ezer tárgyi leletet - köztük számos bronzágyút, érméket, orvosi felszerelést és mintegy 400 kilogramm emberi csontot találtak a kutatók. Az itteni feltárás Svédország legnagyobb víz alatti régészeti projektje, amely még 2-3 szezonon keresztül folyhat tovább - emlékeztetett Lars Einarsson, aki szerint a teljes feltárást követően lehet, hogy múzeumot nyitnak a Kronan leletei számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A több száz éves sajtA hajó gazdag rakományaA doboz, amely a sajtot rejtette
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár