Hitler elfeledett szövetségesei

95 éve nyomtalanul eltűnt, most rábukkantak a hajóra

2016. március 24. 17:54 MTI

Csaknem száz évvel azután, hogy fedélzetén 56 főnyi legénységgel nyomtalanul eltűnt, San Francisco partjainál megtaláltak egy amerikai vontatóhajót. Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) és az amerikai haditengerészet szerdai közlése szerint a USS Conestoga nevű hajóra csaknem hatvan méteres mélységben, a Farallon-szigetek közelében bukkantak. Ezzel megoldódott az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb hajózási rejtélye - olvasható a közleményben.

USS Conestoga

A hajó 1921. március 25-én indult útnak a San Francisco-öbölből Hawaii felé. A haditengerészet hetekkel később kezdte el keresni, amikor a hajó nem érkezett meg terv szerint céljához. Akkor a roncsnak semmi nyomát nem látták, pedig több százezer négyzetkilométernyi területet átvizsgáltak: ez volt kora legnagyobb légi és tengeri kutatása.

A USS Conestoga legénysége 1921-ben

A NOAA munkatársai 2009-ben roncsdarabokat vettek észre a Farallon-szigetek közelében. A vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy valóban a USS Conestoga maradványairól van szó. A tudósok szerint a hajó valószínűleg viharba keveredett és egy öbölben keresett menedéket. A búvármerülések során készített videofelvételeken jól látszik a tengerfenéken a szinte teljesen épen maradt hajóroncs, amelyet benőttek a tengeri rózsák. Emberi maradványok nyomait nem látták.

Az ötvenméteres acélhajót, amely kora egyik legnagyobb tengerjáró vontatóhajója volt, 1903-ban bocsátották először vízre. Eredetileg azért épült, hogy szénuszályokat vontasson a Philadelphia and Reading vasúti társaság számára. 1917 szeptemberében, amikor az Egyesült Államok bekapcsolódott az első világháborúba, a Conestoga az amerikai haditengerészethez került. A NOAA több éven át tartó projektje keretében feltérképezi a San Francisco vizeiben heverő mintegy 300 hajóroncsot.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A USS Conestoga legénysége 1921-ben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!