2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Sáringer János

Aranyifjú vagy kötelességtudó politikus? - Ifjabb Horthy Miklós

A két világháború között a társasági összejöveteleken, bálokon vagy sporteseményeken gyakori beszédtéma volt a kormányzó, Horthy Miklós kisebbik fiának bohém élete, a női nem iránti nagyfokú vonzódása. Tudni vélték például, hogy ifj. Horthy Miklós azért vette feleségül Károlyi Imre lányát, Consuelót, mert a kisasszony már gyermeket várt tőle. Később arról suttogtak, hogy a Nickynek becézett Horthy fiú és az egyiptomi anyakirályné között szövődött intim viszony. De vajon volt-e alapja a Rio de Janeiró-i rendkívüli és meghatalmazott követként, később Jász-Nagykun-Szolnok vármegye felsőházi képviselőjeként, majd a Kiugrási Iroda vezetőjeként tevékenykedő Horthy fiú köré font legendáknak, vagy csupán a kormányzó családja iránti túlzott érdeklődés inspirálta a szóbeszédeket? 

A kormányzó kisebbik fia 1927. augusztus 4-én kötött házasságot a bankár Károlyi Imre lányával, Károlyi Consuelóval. Az esküvői szertartásra a Kabinetiroda több mint 600 vendéget hívott meg. Az egyházi esküvőre a Szilágyi Dezső téri református templomban, a polgári szertartásra a kormányzó rezidenciájának gladiuszokkal és piros rózsákkal díszített nagyszalonjában került sor. Utóbbi helyszínen Budapest polgármestere adta össze az ifjú párt. A budai várba, az Úri utca 10. szám alá költöző friss házasok első gyermeke, Zsófia 1928. május 23-án született, e tény már önmagában cáfolja azt a korabeli híresztelést, hogy Consuelo már az esküvő előtt terhes lett volna. A második lány, Nikolett a Horthy család birtokán, Kenderesen született 1929. augusztus 3-án. A gyermekeket római katolikusnak nevelték, annak ellenére, hogy a szülők az egyházi esküvőt a református egyház szertartása szerint kötötték. A második lány születése után egy évvel Consuelo és az ekkor még mindig csupán 23 éves Nicky elváltak.

Kórházról kórházra

Ifj. Horthy Miklós a bécsi Tereziánumban és a keszthelyi Gazdasági Akadémián végezte a tanulmányait. Korán elkezdett sportolni: versenyszerűen teniszezett, motorozott, lovaspólózott, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ifjúkorában két ízben is súlyos balesetet szenvedett. Első bukása 1926 májusában történt, amikor a III. Tourist Trophyra tréningezett. A Budakeszi úton motorjával, nagy sebességgel ereszkedett le a lejtőn, amikor egy tejhordó lány lépett az úttestre. A lány nem hallotta meg a dudálást, megállt az út közepén, és az ütközés elkerülhetetlen volt. Ifj. Horthyt a Fasor szanatóriumba szállították, ahol megállapították, hogy agyrázkódást szenvedett. Néhány napi gyógykezelés után kiengedték a kórházból. A lány azonban belehalt a koponyatörésébe. A nő halála örökre nyomott hagyott a kormányzó fiában. Hasonló balesete volt egyébként 1943 nyarán, amikor gépjárművével Kenderesről Budapestre utazva Törökszentmiklósnál egy kislány átszaladt az úttesten az autója előtt, ifj. Horthy elrántotta a kormányt, és az árokba fordult.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár