2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amatőr történészek bukkantak rá az I. világháborúban élve eltemetett német katonákra

2021. március 26. 09:23 Múlt-kor

1917 májusában több mint 270 német katonát temetett el élve egy francia tüzérségi zárótűz, amelyet a Winterberg-alagút nevű föld alatti létesítmény mindkét kijárata ellen intéztek a Chemin des Dames („a hölgyek ösvénye”) nevű útvonal mentén húzódó frontvonalon. Az alagutat – benne a holttestekkel – nemrég találta meg egy amatőr régész a fiával.

Elfeledett tömegsír

A groteszk eset 1917 tavaszán, a második aisne-i csata néven ismert összecsapás során történt, amikor a franciák vissza kívánták szorítani a németeket. Az alagútban ragadt katonák a badeni 111. tartalékos gyalogezredhez tartoztak.

A háború után azonban sem a német, sem a francia fél nem mutatott különösebb érdeklődést a Winterberg-alagút felkutatása és az emberi maradványok kiemelése iránt, így pontos helyét azóta sem ismerte a történettudomány – amíg Alain Malinowski és fia el nem határozták, hogy megkeresik.

Az amatőr történész rendszeresen járta a vincennes-i várban fenntartott hadilevéltárat, és 15 éven keresztül gyűjtötte a használható térképeket, fogolykihallgatási jegyzőkönyveket, és más leírásokat. 2009-ben végül egy olyan térképre bukkant, amely úgy tűnt, az alagút pontos helyét jelölte meg.

„Éreztem” – mesélte Malinowski akkor, „tudtam, hogy közel járok. Tudtam, hogy az alagút ott van valahol a lábam alatt.” Meglepetésére azonban sem a francia, sem a német hatóságok továbbra sem mutattak érdeklődést az alagút feltárása iránt. Így 2020-ban Alain Malinowski és fia, Pierre maguk álltak neki az ásatásnak – és meg is találták a Winterberg-alagút bejáratát.

„Olyan volt, mint Pompeji” – mondta az ásatás egyik résztvevője. „Semmi sem lett elmozdítva.” A páros néhány ismerős segítségével több száz gázálarctartó hengert, két géppuskát, egy puskát, egy riadóharangot, és két ember maradványait találta meg.

Ezután visszatemették a lyukat, és bejelentették a felfedezést a hatóságoknak, akik azonban tíz hónap után sem tettek semmit az ügyben, így Malinowski úgy döntött, a sajtóhoz fordul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Német tisztek az alagút felett, a felszínen (kép forrása: Wikimedia Commons)A kép bal szélén az alagút egyik bejárata (kép forrása: Wikimedia Commons)A bejárat éjszakai feltárása (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár