2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

Ellentétek és a meghallgatás

Genovese nem volt hajlandó elfogadni a neki osztott lapokat: eltökélt szándéka volt, hogy átvegye a hatalmat Costellótól. Megalázónak tartotta, hogy a Luciano-család korábbi főnökhelyetteséből egyszerű capo lett, néhány beosztott „katonával”.

Frontális támadást azonban nem indíthatott: Costello rendkívül népszerű volt a családban, uralma konfliktusoktól mentes és mindenki számára jövedelmező volt.

Nagy vonalakban elmondható, hogy Genovese törekvéseit főként a család erőszakosabb bűncselekményekkel foglalkozó tagjai támogatták, míg a békés, illetve legitim vállalkozások résztvevői egyöntetűen Costello mellett álltak.

Az utóbbiak ereje és befolyása volt a nagyobb, ráadásul Costello mellett állt helyettese (egyben unokatestvére), Guarino „Willie Moore” Moretti, aki „katonák” sokaságának parancsolt New Jersey-ben. Genovese kénytelen volt várni.

A fordulópont 1950-ben jött el: az Egyesült Államok Szenátusa nagyszabású vizsgálatot indított a szervezett bűnözéssel kapcsolatban, Estes Kefauver tennesseei szenátor vezetésével.

A tanúk százait beidéző vizsgálat a Kefauver-meghallgatások néven vált ismertté: 600-nál is több gengsztert, stricit, bukmékert, politikust és a maffiával kapcsolatban álló ügyvéd tanúskodott a törvényhozás felsőháza – és a televíziós közvetítés nézői – előtt.

Costello az idézett tanúk között igazi sztár volt – ő volt az egyetlen, aki önként feladta az ötödik alkotmánykiegészítés által nyújtott védelmet, azaz azon jogot, hogy az ember elutasítsa bármely kérdés megválaszolását, ha a válasz saját magára nézve terhelő lenne.

Costello ettől azt remélte, hogy bebizonyíthatja: teljesen legitim üzletember, akinek nincs rejtegetnivalója. Habár az egész országban az a hír járta, hogy egész New York államban nem lehet egyetlen bírót sem kinevezni az ő jóváhagyása nélkül, megpróbálta az elit, és nem az alvilág tagjaként feltüntetni magát a szenátus előtt.

Döntése hibának bizonyult. Habár a meghallgatás a televíziós kamerák kereszttüzében, nevének felvállalásával zajlott, az operatőrök Costellónak csupán a kezét mutatták. Óvatosan fogalmazta meg válaszait, az eseményt figyelemmel kísérő pszichológusok pedig megjegyezték, hogy igencsak idegesnek tűnt.

A meghallgatás vége felé a bizottság a következő kérdést tette fel: „Mit tett Ön az országáért, Mr. Costello?”

A válasz a meghallgatások során igen ritka nevetést váltott ki a jelenlévőkből: „Befizettem az adómat!” A Luciano-család főnöke nem sokkal később kisétált a meghallgatásról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: notrecinema.comCostello bekötözött fejjel, véres ruhában a merényletkísérlet után (kép forrása: dailytelegraph.com.au)Costello egy fiatalkori rendőrségi fényképe (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Charles „Lucky” Luciano (kép forrása: thefamousbirthdays.com)Costello barátjával, Walter Winchellel 1951-ben, egy héttel a szenátusi meghallgatás után (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Közeli szövetségese, Joe Adonis figyeli Frank Costello kezeit a televízióban a meghallgatás idején (kép forrása: Pinterest)Luciano 1948-ban (kép forrása: theconversation.com)A merénylő, Vincent Gigante bilincsben 1957-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Vito Genovese 1959 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: themobmuseum.org

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár