2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

Építkezés a háttérben

A New York-i maffiacsaládok közül az események után formálisan a Luciano-család emelkedett ki, e szervezetben nevezték ki consigliere, azaz tanácsadó szerepre Costellót is. A gyakorlatban Costello vette át a család nyerőgép- és fogadóiroda-érdekeltségeinek felügyeletét.

Costello hamar páratlanul nyereségessé tette ezen vállalkozásokat, és megfogadta, hogy a város minden éttermébe, kávézójába, patikájába és benzinkútjára telepít legalább egy nyerőgépet.

Eme álma azonban nem valósulhatott meg: New York híresen keményvonalas új polgármestere, Fiorello La Guardia szívügye volt az olasz származás lakosokra szégyent hozó maffia felszámolása, és ahol csak tudta, akadályozta tevékenységüket.

Ennek egyik nagy médiafigyelmet kiváltó epizódja volt, amikor La Guardia az egész városban egyenként „levadászta” Costello nyerőgépeit, és gyakran személyesen, újságírók és fényképészek kereszttüzében zúzta szét kalapáccsal és dobta hajóról a vízbe őket.

Costellónak új biztos bevételi forrás után kellett néznie. Első lépésként elfogadta Louisiana állam kormányzója, Huey Long ajánlatát: nyerőgépeket telepíthetett szerte a déli államban, és az ezekből származó bevétel tíz százaléka őt illette.

Azonban miközben Costello már más államokban építkezett, „Lucky” Lucianónak éppen kifogyóban volt a szerencséje: La Guardia arra utasította a New York-i hatóságokat, hogy bármilyen ürügynél fogva tartóztassák le a maffiavezért.

A „nyerő” vád végül a prostitúció szervezése volt, amely miatt nem csupán őrizetbe vették, de 1936-ban 30-tól 50 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték Lucianót. Ezt követően átmenetileg helyettese, Vito Genovese vette át a Luciano-birodalom irányítását, ő azonban egy éven belül jobbnak látta Olaszországban menedéket keresni.

Az addigi főnökök kompromittálódásával a consiglierére hárult a maffiacsalád ügyeinek továbbvitele. Frank Costello ehhez igen alaposan kiépített hátországgal rendelkezett: már nem csupán louisianai nyerőgép-vállalkozásából, de Kubában és Floridában fenntartott illegális kaszinóiból is (melyeket Lansky felügyelt) óriási bevételekre tett szert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: notrecinema.comCostello bekötözött fejjel, véres ruhában a merényletkísérlet után (kép forrása: dailytelegraph.com.au)Costello egy fiatalkori rendőrségi fényképe (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Charles „Lucky” Luciano (kép forrása: thefamousbirthdays.com)Costello barátjával, Walter Winchellel 1951-ben, egy héttel a szenátusi meghallgatás után (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Közeli szövetségese, Joe Adonis figyeli Frank Costello kezeit a televízióban a meghallgatás idején (kép forrása: Pinterest)Luciano 1948-ban (kép forrása: theconversation.com)A merénylő, Vincent Gigante bilincsben 1957-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Vito Genovese 1959 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: themobmuseum.org

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár