2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Tisza család nemzedékeit bemutató kiállítással várja a látogatókat a megújult geszti kastély

2024. június 28. 17:40 Múlt-kor

Az erdélyi származású Tisza család a 18. század második felében egy csere útján jutott birtokhoz Geszten és környékén. A felemelkedő, mélyen vallásos nemesi família komoly szerepet játszott Bihar vármegye, majd később az egész ország sorsának alakításában. A geszti Tisza kastély nekik állít emléket.

Geszt
A geszti Tisza kastély (Kép forrása: NÖF)

A nemrégiben átadott kastélyban Lázár János építési és közlekedési miniszter tartott tárlatvezetést a sajtó képviselőinek. Az épület bejárása során a miniszter kiemelte, hogy a felújítás nem jöhetett volna létre az átfogó településfejlesztés nélkül. A projekt részeként Geszten iskola és óvoda épült, valamint rendbe hozták az utakat és a helyi református templomot is. A létesítmény jelenleg számos helyi polgárnak biztosít munkalehetőséget.

A kastély nemzedékek hosszú során át szolgált a Tisza család otthonaként, amely a privát szféra mellett fontos politikai tanácskozásoknak, megbeszéléseknek egyaránt helyet biztosított. A közösségi élet kártyázásokkal és szivarozásokkal egészült ki, melyet a kiállítótér igyekszik minél alaposabban bemutatni. Mindemellett ez volt a Tiszák birtokközpontja is, amelyet komoly szakértelemmel igazgattak. A településen kifejtett tevékenységük is jelentős, hiszen ők alapították és szerelték fel a templomot, így jó kapcsolatot ápoltak a lakossággal és református egyházzal is.

Nem csupán az épület, de az azt körülölelő park is megújult, amely az árnyas fáinak köszönhetően a nyári melegben is alkalmas egy kiadós sétára. Megtekinthetjük itt annak a kunyhónak a rekonstrukcióját is, ahol Arany János lakott, amíg Tisza Kálmán testvére, Domokos tanítójaként szolgálta a családot. A neves költő ezekben a hónapokban írta meg a Toldi estéje mellett számos más művét is. Megfordult a kastélyban egy-egy kártyaparti erejéig Jókai Mór is, aki egyes feltételezések szerint a Kőszívű ember fiainak főbb szereplőit a Tiszákról mintázta.

A család tagjai rendszeresen sportoltak, Tisza István kedvenc testedzése a lovaglás mellett a vívás volt. Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy élete során számos nyertes párbajt vívott, a Károlyi Mihály ellenit komoly sajtóérdeklődés is kísérte. Egykor az ország első teniszpályája is ezen a birtokon épült meg.

Mindamellett, hogy az épületben kialakított tárlat minél hitelesebben próbálja bemutatni a Tiszák életét, a kiállítás létrehozói törekedtek arra, hogy emléket állítsanak a család azon tagjai számára, akik odaadóan szolgáltálták Magyarországot.

Mindennapjaikat és a korszakot a számos eredeti tárgyon keresztül ismerhetjük meg. Évekig tartó, hosszas gyűjtőmunka és kutatás során sikerült rengeteg olyan személyes tárgyat és bútorokat visszaszerezni, amelyek egykor igazolhatóan a birtokukban voltak. Az Egyesült Államokban élő Tisza-leszármazottak mellett a Magyarországi Református Egyháztól és a helyi lakosságtól is kerültek kiállítási darabok a gyűjteménybe.

A tárlat egyes állomásai tematikusan mutatják be a családot, valamint néhány kiemelkedő személy életének fontos pillanatait. A pincétől a padlásig berendezett helységekben láthatjuk Tisza Kálmán dolgozószobáját, betekintést nyerhetünk fia, István meggyilkolásának részleteibe, továbbá megismerhetjük a Tiszák felemelkedésének körülményeit, sportéletét és étkezési szokásait is. A kiállítás a fiatalon elhunyt költőnek, Tisza Domokosnak is emléket állít versein keresztül.

A múzeum létrehozásánál fontos szempont volt, hogy megszólítsák a fiatalabb generációt is. Ennek érdekében rengeteg interaktív eszközzel fogadja a látogatókat, a padlástér pedig két kivetítővel és egy rendhagyó történelemóra megtartására is alkalmas teremmel várja az iskolás csoportokat.

A kastélyegyüttes lehetőséget kínál a megpihenésre is a fáradt utazóknak. A közel harminc szoba mellett étterem is kialakításra került a Tiszák egykori birtokán.

A kastély nem csupán időutazást nyújt a 19. századba, de a kiállításon keresztül átérezhetjük azt a szellemi örökséget, amely az országnak két miniszterelnököt adó családot jellemezte. A visszafogott stílus mellett sikerült hűen tükrözni az otthonnak azt az érzését, amit a hazatérő Tiszák is átélhettek. A tárlat bejárása után, az épületben berendezett kávézó teraszán ücsörögve pedig beleképzelhetjük magunkat egy-egy neves újságíró vagy politikus helyébe, aki épp az akkori miniszterelnöknél tett látogatást. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A társalgó (Kép forrása: Fazekas Csanád/ Múlt-kor)A család rövid történetének idővonala (Kép forrása: Fazekas Csanád/ Múlt-kor)Lázár János a kiállítás egyik termében (Kép forrása: Fazekas Csanád/ Múlt-kor)A kastély oldalszárnya (Kép forrása: Fazekas Csanád/ Múlt-kor)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár