2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz éves tartósított cseresznyére bukkantak George Washington egykori birtokán

2024. július 2. 16:05 Múlt-kor

A Mount Vernon-i épületnél 2024 tavaszán, a renováló munkálatok során leltek rá két, a téglapadló alá rejtett üvegre. A további kutatások során még 35 edényt hoztak a felszínre, amelyekben cseresznyét, egrest és ribizlit találtak. A világszenzációvá váló leletek nemcsak azért fontosak, mert az első amerikai elnök pincéjéből származnak, hozzá kapcsolhatók – hanem amiatt is, mert ez a néhány 18. századi maradvány rengeteget elárul a tudósoknak a negyed évezreddel ezelőtti éghajlatról és agrikultúráról.

üvegek
A megtalált üvegek (Kép forrása: Facebook/ George Washington's Mount Vernon)

George Washington életéről sok információ áll a történészek rendelkezésére, ugyanis a gyarmatbirodalom elleni első sikeres függetlenedési kísérlet vezetőjéből lett elnök igazi példaképpé vált kortársai és az utókor számára is. Azonban néha a legenda nehezen választható el a valóságtól, a személyét körüllengő kultusz ugyanis több tanmese alapjául is szolgált. Ilyen a cseresznyefáról szóló történet, amelynek ismerete miatt a Mount Vernon-i felfedezést sokan egyfajta humorral fogadták.

Egyedülálló lelet

A birtokon és a házon helyreállítási munkálatokat végeztek, amikor 2024 tavaszán két üvegre bukkantak a padló alatt. A vastagfalú, zöld edények az 1740–50-es évek jegyeit hordozták, a tégla járólapokat pedig az 1770-es években fektették le – így a tudósok 1758 és 1776 közé tették az elásás időpontját. Az üvegek belsejében folyadékban úszó gyümölcsmaradványokra bukkantak, ezért kezdetben azt feltételezték, hogy a Washington-család által kedvelt cseresznyepálinka lehet bennük. Azonban később kiderült, hogy a sérült edényekbe a talajvíz jutott be, így valószínűsíthetően eredetileg szárítva konzervált terményekről lehetett szó.

Később folytatták a kutatást, és júniusban további 35 üvegre bukkantak, összesen öt gödörben eltemetve. Ezekből 29 sértetlen volt, melyek közül 12-ben cseresznyére, 16-ban egyéb bogyós gyümölcsökre, egy nagyobb edényben pedig ezek keverékére találtak. A kutatók szerint ezek a 18. században jellemző tartósítási eljárással eltett ételek voltak: a leszedett gyümölcsöket (szárral és maggal együtt) kiszárították, üvegbe tették, melyet lezárva eltemettek, így akár egy évig is fogyasztható maradt a tartalmuk.

A feltevéseket az edényekben talált szármaradványok és cseresznyemagok is alátámasztották. Ezeket a tudósok alaposabb vizsgálatoknak vetették alá, így próbálva azonosítani a ma ismertnél jelentősen savasabb gyümölcsöt, illetve és igyekeztek olyan magot találni, amely még csíraképes. A lelet egyedülálló a maga nemében, és sokat árul el a korabeli éghajlatról, étkezési szokásokról, a rabszolgák szakértelméről, a Washington-család kertjéről és terményeiről. Így a kutatók számára ez a 37 üveg igazi kincsesbánya.

A legenda, és ami mögötte van

Az első amerikai elnök köztudottan szeretett Mount Vernon-i birtokán tartózkodni. Ezt ugyan eredetileg bátyja örökölte, de az ő halála után George Washington az özvegyétől bérbe vette, majd 1761-ben (a nő elhunytát követően) rá is szállt a tulajdonjog. Élete nagy részét itt töltötte, a párizsi békét követően is azonnal ide vonult vissza, és amikor megválasztották az Egyesült Államok elnökének, innen indult a beiktatására. Ekkor – saját bevallása szerint – „szorongó és fájdalmas érzetek” lettek úrrá rajta, hogy nyugodt otthonát el kell hagynia, és nyolc év múltán nagy örömmel tért haza. Halálos ágya szintén itt állt, és máig a családi kriptában nyugszik a birtokon.

Halála után kultusz bontakozott ki személye körül. A függetlenségi harcok vezetője, az Államok első elnöke volt, így sokan példaképnek tekintették, és a róla szóló történetek ehhez igazították jellemét. Az egyik legismertebb tanmese Washington őszinteségét emeli ki, és eszerint már gyermekkora óta képtelen a hazugságra. A Parson Weems által kiadott életrajzban szereplő részlet alapján a hatéves George egy fejszét kapott ajándékba, amellyel súlyosan megrongált egy cseresznyefát. Apja dühös kérdésére bevallotta, hogy ő tette, mire a férfi átölelte és azt mondta: a fia őszintesége többet ér ezer gyümölcsfánál.

Ez az anekdota később bekerült William Holmes McGuffey kötetébe, amely a gyerekek jellemfejlődését volt hivatott támogatni. Mivel ez idővel a tanterv részévé vált, milliók ismerték meg az őszinteség jelentőségét az első elnökről szóló mesén keresztül, majd a történet világszerte is gyorsan elterjedt. Nem csoda hát, hogy a Mount Vernon-i birtokon talált cseresznyésüvegekről sokan erre asszociáltak – és talán a kis George nem is pusztította el apja gyümölcsfáját?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Washington család a birtok teraszánWashington gazdálkodik Mount VernonbanA birtok 2020-ban (Kép forrása: Wikipédia/ Otherspice CC BY-SA 4.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár