2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A ködbe veszett őrök: száz év után is megoldatlan egy skót világítótorony bizarr rejtélye

2019. július 9. 08:25 Múlt-kor

Megválaszolatlan kérdések

A Bizottságnál azonban ez nem győzött meg mindenkit. Több kérdés is felmerült: Ha a férfiakat elmosta a tenger, miért nem mosta később partra a holttesteiket? Miért hagyta el egyikőjük a világítótornyot kabátja nélkül, decemberben a Külső-Hebridákon? Hogyan lehetséges, hogy három tapasztalt világítótorony-őrt így meg tud lepni egy hullám?

E kérdéseknél azonban sokkal fontosabb volt az, hogy miféle vihar vagy hullám sodorhatta el a férfiakat akkor, amikor minden beszámoló egyöntetűen állította, hogy nyugodt volt az időjárás? A 30 kilométerre fekvő Lewis-szigeti világítótoronyból például végig látszott az Eilean Mór-i, amelyet rossz idő esetén azonnal eltakar a köd.

Az elkövetkező évtizedek során nem született megnyugtató válasz, és vadabbnál vadabb elméletek születtek – voltak, akik szerint a férfiakat kalózok vagy idegen katonák hurcolták el, de olyanok is, akik szerint földönkívüliek. Egyes látogatók szerint ma is hallani egy rejtélyes hangot a világítótoronyban, amely a három eltűnt nevét suttogja.

A rejtélyre azonban lehetséges, hogy született megoldás. 2015-ben John Love természettudós alaposan átkutatta a fellelhető írásos anyagokat, és talált néhány, eddig nem ismert titkot a toronyőrök múltjában.

Love szerint Thomas Marshallt egy korábbi posztján pénzbüntetéssel sújtotta a Bizottság, amiért egy súlyos szélviharban sok felszerelés elveszett. A tudós szerint az öt shillinges büntetés járhatott Marshall fejében, amikor lement a kikötőhelyre, majd egyik társa lekísérte, végül pedig a harmadik – miután nem tértek vissza – maga is lemerészkedett a víz mellé, és őt is elvitte a tenger.

A tudós véleménye szerint az is hozzájárulhatott a három férfi szerencsétlenségéhez, hogy nem ismerték még ki új posztjukat, és hogy milyenek tudnak lenni a téli viszonyok a Külső-Hebridákon.

Love kutatásai során továbbá arra is fényt derített, hogy nem ez volt az első tragédia az apró szigeten: az új világítótorony építése során a művezető is életét vesztette, továbbá egy Billy nevű ló is kicsúszott a hámból daruval történő partra emelése közben, és a tengerbe veszett.

Love szerint felesleges az ügybe keverni bármiféle paranormális szálat, ahogyan azt a legtöbb leírásban teszik: a különféle ominózusnak tartott jelek ugyanis a vizsgálat során készült jelentésekben és feljegyzésekben nem találhatók meg, egy 1912-es költeményben azonban igen.

Rámutat, hogy Wilfrid Wilson Gibson „Flannan Isle” című versében fordul valójában elő először az asztalon hagyott ételmaradék és a felborult szék is. Gibson a morbid történetek és rejtélyek megszállottjaként igyekezett növelni a jelenet titokzatosságát, a költemény népszerűsége miatt pedig ezek a kellékek részévé váltak az elterjedt narratívának.

Love hipotézise hihetőnek tűnik, azonban biztosan valószínűleg sosem fogjuk megtudni, mi történt a három világítótorony-őrrel azon a végzetes napon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Korabeli kép a világítótoronyról (kép forrása: thenational.scot)A világítótorony napjainkban. A torony ma már automatizált, így nincs szükség állandó emberi jelenlétre a szigeten. (kép forrása: scotsman.com)A világítótorony és lépcsője a kikötőhely felől nézve (kép forrása: skeptoid.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár