2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A ködbe veszett őrök: száz év után is megoldatlan egy skót világítótorony bizarr rejtélye

2019. július 9. 08:25 Múlt-kor

A napló titkai

Muirhead azonnal észlelte, hogy az utolsó néhány bejegyzés meglehetősen különös. December 12-én Thomas Marshall, a másodsegéd „súlyos szelekről” írt, „amelyekhez hasonlót korábban nem láttam húsz év alatt”. Marshallnak az is feltűnt, hogy a főőr, James Ducat újabban „nagyon csendes”, és hogy a harmadik segéd, Donald McArthur sokat sírt.

Ez utóbbi megjegyzésben az a rendkívül különös, hogy Donald McArthur tapasztalt tengerész volt, aki Skócia-szerte híres volt kemény modoráról, és hirtelen haragú, verekedős emberként ismerték. Miért fakadna sírva egy vihar miatt?

A december 13-ai bejegyzések szerint a vihar még mindig tombolt, ezért mindhárom férfi imádkozott. Miért imádkozna azonban ennyire három világítótorony-őr, akik egy új építésű, biztonságos épületben voltak, 45 méterrel a tengerszint felett? Teljességgel biztonságban érezhették volna magukat.

Ennél is különösebb, hogy a környékbeli állomások nem számoltak be semmiféle viharról december 12-étől 14-éig, az ő feljegyzéseik szerint az idő nyugodt volt, és csupán december 17-én kezdett viharossá válni.

Az Eilean Mór-i világítótorony naplójában azonban az utolsó bejegyzés december 15-én íródott. Itt annyi állt: „Vihar véget ért, tenger nyugodt. Isten mindenek felett van.” Mit jelenthetett ez az utolsó mondat?

A naplók olvasása után Muirhead az egyetlen megmaradt vízhatlan kabátra fordította figyelmét. A kegyetlenül hideg télben hogyan hagyhatta el bárki a tornyot enélkül? És miért hagyták el mind a hárman egyszerre a világítótornyot, amikor ezt kimondottan tiltotta a szabályzat?

További nyomokat tartogatott a sziget kikötőhelye, ahol Muirhead szerteszét heverő köteleket talált – olyan köteleket, amelyeket szabályszerűen egy barna dobozban tároltak, 20 méter magasan egy rakodódarun.

Lehetséges, hogy a dobozt letaszította a szél, az őrök pedig ezeket próbálták összeszedni, amikor egy hirtelen jött hullám elmosta őket? Ez volt az első és legvalószínűbbnek tűnő magyarázat, így Muirhead ezt foglalta bele a Bizottságnak írt jelentésébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Korabeli kép a világítótoronyról (kép forrása: thenational.scot)A világítótorony napjainkban. A torony ma már automatizált, így nincs szükség állandó emberi jelenlétre a szigeten. (kép forrása: scotsman.com)A világítótorony és lépcsője a kikötőhely felől nézve (kép forrása: skeptoid.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár