Kalandos középkor

Így harcoltak az amerikaiak a nemi betegségek ellen

2014. július 31. 11:13

Az első világháború alatt 18 ezer, az európai kontinensen harcoló amerikai katona lett nemi beteg - naponta. Ez a kiugróan magas szám a második világégés éveire drasztikusan lecsökkent, de még így is mintegy hatszáz amerikai kapott el naponta valamilyen szexuálisan terjedő betegséget. A javulás az összefoglaló néven STD-nek (sexually transmitted diseases) ismert nemi betegségek elleni fokozott amerikai propagandának volt köszönhető, amely színes plakátokon figyelmeztette a harcoktól elcsigázott katonákat a "gyors örömszerzésben" rejlő veszélyekre. Ryan Mungia számos, mára elfeledett második világháborús plakátra bukkant a washingtoni Nemzeti Levéltár gyűjteményében. 60 oldalas könyve (Protect Yourself: Venereal Disease Posters of World War II; Védd magad: nemi betegségek elleni plakátok a második világháborúban) idén júniusban került az amerikai könyvesboltok polcaira.


A plakátok középpontjában természetesen a nő - általában a prostituált - áll, a betegséget terjesztő hárpia, a szexuális vágy/csábítás pedig csapdaként jelenik meg. A fenti képen a csábító mint a tengelyhatalmak ügynöke emeli poharát Adolf Hitler és Hirohito japán császár "egészségére". 

Booby trap, azaz "cicis csapda" - hirdeti öles betűkkel a következő plakát szlogenje, nevén nevezve a katonák fő ellenségeit: szifilisz és tripper (gonorrhoea).

Visszatérő motívum a nemi betegségek azonosítása a tengelyhatalmak vezetőivel - ahogy az a fenti képen is látható. A Fool the Axis-USE PROPHYLAXIS (Csapd be az ellenséged, használj prophylaxist!) szlogenű képen (balról jobbra) Mussolini, Hirohito és Hitler menetel, rajtuk a nemi betegségek (szifilisz, lágyfekély, tripper) jól látható tüneteivel. "Ezek a poszterek arra utalnak, hogy ha az alkalmi szex során nem védekezünk, azzal közvetlenül az ellenséget támogatjuk" - fogalmaz Mungia.

Tisztának tűnik, de a "pick-up", a "good time" lányok és a prostituáltak trippert és szifiliszt terjesztenek. Nem győzheted le a tengelyhatalmakat, ha nemi beteg vagy! - szól az intelem. 

Azonos motívumok: a szifiliszt és trippert terjesztő, vastagon sminkelt, cigarettázó, bajt hozó csábító

Azt persze nehéz megmondani, hogy milyen hatékony volt a nemi betegségek terjedésének megállítását célzó propaganda, főleg miután megjelenésük egybeesett a szulfonamid tartalmú gyógyszerek és a penicillin széles körben való alkalmazásával. Az amerikai Office of War Information kutatása megállapította, hogy a grafikailag merész, erős szimbólumokkal operáló poszterek sokkal kevésbé hatékonyak, mint a tárgyilagos, realista alkotások.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!