A pulyka kultúrtörténete az aztékoktól a hálaadásig
2013. november 28. 16:14
November 28-án, csütörtökön ünneplik az Egyesült Államokban a hálaadás napját, amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep. A vacsora legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. De hogyan került az asztalra?
Korábban
Amerikából jöttem
Nagytestű baromfink vad változatát az aztékok háziasították díszes tollazatának felhasználása miatt. A spanyol hódítók Mexikóból hozták magukkal az Újvilágból Európába. Számos pulykafajta kitenyésztése után az Egyesült Államokba már e háziasított európai fajták érkeztek (vissza) az 1630-as években. Az európai elit ebédlőasztalán a reneszánsz koráig jobbára páva szerepelt: a Medici Katalin koronázásakor rendezett vacsorán 30 pávát szolgáltak fel a menüsorban. A rokonaként ismert pulykának kezdetben tehát exkluzív státuszt biztosítottak a házi kedvencek között (Cosimo de’ Medici 1567-ben Giambolognát kérte fel, készítsen mintegy 30 életnagyságú bronz állatszobrot – köztük egy pulykáét – a menazséria számára). Az Újvilágból érkezett egzotikum, a pulyka a XVII. század folyamán fokozatosan felváltotta a pávát az európai elit asztalán.
A török közvetítéssel a XVI. században hazánkba is elkerült indiai tyúk (rézpulyka) kifejezetten jól bírta a parlagi körülményeket. A külterjes tartásban edződött, ellenálló pulykafajtát – többnyire középkori majorsági gazdálkodás keretei között – gyümölcsösökben, erdők alján, legelőkön, tarlón tartották. E hagyományos tartásmódban évente 20-30 (ritkán 40-50) tojást rakó pulyka szívesen bogarászik árterek, folyók mentén vagy alszik faágon, szabadban. 1895-ben a magyar királyi főerdész, Földes János az Erdészeti lapokban megjelent „A legelö-erdök berendezése, okszerű kezelése, használata és felújítása” című írásában úgy tartotta, hogy „számottevő legelöjószágot képez homokon a baromfi, főkép a pulyka, mely a homoki gyérállásu erdőben nyüzsgő rovarokat, különösen a szöcskéket nagyon szereti s tőlük feltűnően szedi magára a hust … A pulyka seregestül futkos naphosszat a szöcske s más rovar után s meg is hizik a nélkül, hogy a szegény embernek valami sokjába kerülne.”
A pesti egyetem címertan tanára, a statisztikus-történész Schwartner Márton (Statistik des königreichs Ungarn, 1798) szerint Magyarországon a XVIII. század végére már jelentősebb baromfitartás volt, mint bárhol Európában. A pulyka tenyésztése és exportja a XIX. század utolsó harmadában erősödött meg, amikor a Kárpát-medencében kialakult kistestű hagyományos, fekete és fehér színváltozatú pulykafajtákat fokozatosan az Amerikában kitenyésztett bronzpulyka váltotta fel. A békéscsabai Schneider Ignác 1869-ben alapított baromfikereskedése a négy-öt héten át áztatott kukoricán vagy darán felhizlalt pulykákat vágott állapotban, jég között szállította. Nagykőrösön Benedek József és fia 1870-ben alapította gyümölcs és baromfiexportra szakosodott cégét. A londoni elit és a brit királyi udvar karácsonyi pulykáját is a Benedek-cég szállította. Az 1930-as évekre mindkét vállalkozás évente 200-200 ezer pulykát értékesített Angliába.
A pulykahús Magyarországon azonban továbbra is drága és egzotikus falatnak számított, és a libánál is ritkábban került a családi asztalra. Legfőbb tenyészkörzetében, Békésben, Csongrádban is csak fokozatosan kedvelték meg a pulykahúst. Az 1840-es kiadású, az előző évszázad ételkészítési hagyományát összegző „Czifray István szakács mester magyar nemzeti szakácskönyve magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva” már jónéhány pulykaételt közöl a főzelékre valóktól a becsináltakig: Fiatal pulyka karbonád frikandóban; Fasirozott pulyka;Pulyka, sülve; Fiatal pulyka sajtóban aszpikkal; Pulyka és kácsa szárnyakból készült Ragú; pulyka sültből készült kolbász.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
Római Birodalom
- Szökött rabszolgáknak és bűnözőknek is menedéket nyújtottak a római katakombák
- Megvakult egyik szemére a Róma előtt megtorpanó Hannibál
- Marcus Aurelius halálával a „jó császárok kora" is véget ért a Római Birodalomban
- A trójai háború által ihletett lelet került a felszínre Pompejiben
- Hatalmi kérdéssé váltak a gladiátorjátékok a Római Birodalomban
- Évszázadok nyomában – Olaszország történelmi látnivalói
- Árulók árnyékában: Julius Caesar valódi merénylői
- A tökéletes naptár nyomában: a szökőnap története
- De pontosan mit is adtak nekünk a rómaiak?
- A kémiában és a hadászatban egyaránt tehetségesnek bizonyult Görgei Artúr 09:50
- Még éjszaka sem hagytak fel az támadásokkal a Budát ostromló magyar csapatok 08:20
- Húsz évig várt, hogy elvehesse kedvesét a brit filozófus, John Stuart Mill tegnap
- Minden kiküldetésük előtt bizarr szertartást végeztek el az azték kereskedők tegnap
- Marilyn Monroe is népszerűsítette a cowboyok viseletét, a farmernadrágot tegnap
- Haláláig tagadta bűnösségét Martin Luther King merénylője tegnap
- Szerzetesből besúgóvá vált a magyar jakobinusok vezére, Martinovics Ignác tegnap
- Charles Lindbergh már 23 órája ébren volt, amikor megkezdte az Atlanti-óceánt átszelő útját tegnap