2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ellopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát

2013. március 1. 13:35 MTI

Ellopták péntekre virradóra II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely szülőháza előtt állt a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa) - tájékoztatott Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke pénteken délelőtt.


Közlése szerint a tettesek ismeretlenek. A rendőrség a délelőtti órákban már terepszemlét és vizsgálatot tartott a helyszínen. Részletek egyelőre nem ismeretesek. "A Rákóczi-kastélyban felújítás folyik, a tetőszerkezetet cseréljük ki. A mellszobor eltűnését a kastély gondnoka vette észre kora reggel, majd azonnal értesítettük a rendőrséget. A rendőrök rövidesen a helyszínre érkeztek, s megvizsgálták a nyomokat, s megindították az ügy felderítését - mondta Laczkó.

Hozzátette: a helyi lakosokat megdöbbentette és felháborította Rákóczi mellszobrának eltűnése. Néhányan azt állítják, hogy csütörtök éjjel 11 óra körül a szobor még a talapzaton volt látható, ami azt jelenti az azt követő órákban történhetett a lopás. A súlyos, majdnem egyméteres mellszobrot, amely másfél méteres betontalapzaton állt, valószínűleg ledöntötték. A helyszínen autókerekek nyomai láthatóak, illetve látni, hogy húztak valamit.

A nagyméretű Rákóczi-mellszobor 1969 óta állt a borsi várkastély előtt. A szobrot Mayer Ede készítette Mányoki Ádám festménye alapján 1907-ben, Rákóczi hamvainak Rodostóból való hazahozatala alkalmával. Laczkó szerint a borsi mellszobrot korábban nem érte támadás. Az utóbbi időben nem ez az első támadás a magyar szobrok ellen Kelet-Szlovákiában. A Hírek.sk hírportál szerint a hét közepén a Királyhelmechez közeli Szentesen (Svatusa) ellopták a község hősi emlékművének bronzból készült turulszobrát.

A falu első világháborús emlékműve 1938-ból származik. A 2. világháború után a magyarok elleni ellenszenv megnyilvánulásaként a turulmadarat eltávolították a talapzatról. 2009-ben egy magánadományból újították fel a helyiek, s a talapzatra felkerült az egykori turul madár mása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár