Őrült uralkodók

Illegális temető veszélyezteti Dahsúr piramisait

2013. január 14. 11:49 MTI

Illegális temető kialakításába kezdtek helyiek a Kairó közelében fekvő Dahsúr piramisainak tövében, régészek és értelmiségiek szerint veszélybe sodorva a történelmi építményeket.


A Dahsúr közelében lévő falvak lakói közül kétszázan láttak neki a héten, hogy temetőt alakítsanak ki a fáraók korából származó piramisoknál ásva. A hatóságok egyelőre nem reagáltak az ezt nehezményező segélykiáltásokra - közölték az aktivisták szombaton. Noha a sírokat a törvényre fittyet hányva ássák, a későbbiekben nehéz lehet visszafordítani a folyamatot, az iszlám előírásai szerint ugyanis tilos megzavarni a holtak nyugalmát.

Dahsúrban a leghíresebb piramis Sznofru fáraó tört falú piramisa. Ez az első piramis, amelyről biztosan tudni, hogy saját nevet kapott: Déli felragyogó. Sosem használták temetkezésre, kultuszhelyként működött. Sznofrut a szintén a dahsúri piramismezőn álló vörös piramisban temették el.

Nemrég illegális munkálatokról érkeztek hírek a híres nekropolisz, Szakkara környékéről is. Az Egyiptomban 2011 eleje óta tartó politikai nyugtalanság leple alatt jelentősen nőtt az ókori örökséget romboló cselekedetek száma - panaszkodnak régészek. A szellemi elit több tagja a Twitter közösségi portálon adott hangot felháborodásának, felróva az iszlamista kormányzatnak, hogy nem becsüli meg a fáraók korának örökségét. Többen az UNESCO közbelépését sürgették.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!