Őrült uralkodók

Eltűnik Pompeji

2012. december 4. 16:04

Az utóbbi hetekben tapasztalt heves esőzések következtében újabb falszakasz omlott le Pompejiben.


A helyszínen dolgozó régészek bejelentették, hogy az utóbbi hetekben tapasztalt heves esőzések következtében újabb, ezúttal egy kétméter hosszú falrészlet omlott le az ókori Pompeji városának területén. Ezt a részt már korábban lezárták a látogatók előtt, miután veszélyesnek nyilvánították, de a tervek szerint a Nagy Pompeji Projekt keretében helyreállítják, köszönhetően annak, hogy az Európai Unió 105 millió eurós támogatást szavazott meg a Vezúv által elpusztított város helyreállítására.

Az Európai Bizottság megakadályozza a pompeji romok további pusztulását, a testület biztosítja a Nápolyhoz közeli épületegyüttes karbantartásához szükséges összeget - közölte korábban Rómában Johannes Hahn, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa. A legalább négy éven át tartó helyreállítási munkákat uniós részről folyamatosan ellenőrzik; erre Giancarlo Galan olasz kulturális miniszter szerint azért van szükség, hogy a pénzt megfelelően költsék el. A Pompeji számára megnyitott segélykeret része annak az egymilliárd eurós uniós programnak, amelyből örökségvédelmi projekteket támogatnak főleg Dél-Olaszországban.

Pompejire ráfér a brüsszeli dotáció, az ókori város ugyanis kritikus helyzetben van. Szeptember végén a falfreskóiról híres Villa dei Misteri egyik négyméteres fagerendája esett le; a gerendát az utóbbi évtizedekben helyezték el az ókori falak megtámasztására. 2010 novemberében a Gladiátorok Háza (Schola Armaturarum) falát mosta el az eső. Egy hónappal később a Casa del Moralista következett. 2011 novemberében a Porta Nola városkapu darabjai estek le, tavaly decemberben pedig Loreius Tiburtinus villájának egyik oszlopa dőlt össze.

Az év elején az olasz média arról számolt be, hogy Pompeji fennmaradt építményeinek csaknem hetven százalékát fenyegeti omlásveszély: az olasz műemlékvédelmi felügyelőség által készített kockázati térkép szerint a Vezúv kitörésekor elpusztult város 31 százaléka számít rizikómentesnek; ez az arány a kilencvenes években 14 százalék volt.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!