A vörösterror 133 napja

Asszír lelőhelyet találtak Irakban

2012. október 3. 16:25

Észak-Irakban dolgozó régészek egy eddig ismeretlen asszír lelőhelyre bukkantak a kurd Arbil tartomány régiségügyi hivatala mellett.


Az Észak-Irakban ásatásokat végző régészek éppen egy temető területén exhumálták az elhunytak csontjait, amikor megtalálták az eddig ismeretlen régészeti lelőhelyet.

A nemzetközi kutatócsapat még mélyebbre ásva azt láthatta, hogy további két olyan réteg felett állnak, amely a közel-keleti ország asszír örökségéről tanúskodik – adta hírül az iraki al-Zaman című lap hétfőn.

Az ásatások során kiderült, hogy a sírokban fellelt csontok a Szászánidákhoz tartoztak; a perzsa dinasztia az előtt uralkodott a mai Irak területén, hogy az országba betörő muszlim arab törzsek kiűzték őket az Arab-sivatagból a 7. században.

Eddig csak a téglából készült bolthajtás és az asszír réteg úgynevezett folyosói kerültek felszínre. Haydar Hassan tájékoztatása szerint amerikai, német, holland, lengyel és görög archeológusok dolgoznak Irak északi részén, de azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy melyik csapathoz köthető a felfedezés.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!