2020. tavasz: Halálos tudomány

Piramisok a nagyvilágban

2012. augusztus 23. 17:36

Indiai és indonéziai piramisok

Több olyan hatalmas, gránitból készült templomot építettek India déli részén a Csola Birodalom idején, amelyek közül sokat még ma is vallási célra használnak. Ezek közé tartozik a 11. században épült, s 1987-ben a világörökség részévé nyilvánított tandzsavuri Brihadisvara templom, a Gangaikondacsolapuram templom vagy a darasurami Airavatesvara templom. Utóbbi kettő 2004 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A térség legnagyobb piramisa a Srirangam városban lévő Sri Rangam.

A Sívának szentelt tandzsavuri Brihadisvara templom

Az indonéziai ausztronéz megalitikus kultúra egyik legszebb alkotását, a Punden Berundak nevű, kőből készült lépcsős piramist Jáva nyugati részén, Pangguyanganban fedezték fel. Az építési helyszín magyarázata egy ősi hiedelmen alapul, amely szerint a hegyvidéken és a magas helyeken laknak az ősök szellemei.

Borobudur piramisa

A 8. századi Borobudur buddhista építmény Jáva középső részén található. A később épült templomok a hindu építészet elemeit viselik magukon, erre a legjobb példa a Prambanan templom hatalmas tornyai. A 15. században Jáva szigetén a Madzsapahit időszak ismét az ausztranéz elemek újjáéledését hozta magával: a Sukuh templom a közép-amerikai piramisokra emlékeztet.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!