2020. tavasz: Halálos tudomány

Piramisok a nagyvilágban

2012. augusztus 23. 17:36

Közép-Amerikai piramisok

Számos közép-amerikai kultúra (azték, maja, zapoték stb.) épített piramis formájú épületeket, amelyek rendszerint lépcsős típusúak voltak, a tetejükön pedig templom helyezkedett el, így inkább a mezopotámiai zikkurátokra hasonlítottak, mintsem egyiptomi társaikra. Térfogata szerint a leghatalmasabb piramis a térségben a mexikói Puebla állambeli cholula-i nagy piramis, amelynek a feltárása a mai napig tart.

A Nap piramisa

A harmadik legnagyobb piramis a világon a Nap piramisa, amely Teotihuacanban a Holtak útján található a Hold piramisa mellett a Cerro Gordo hegy árnyékában. A mexikói piramisok, amelyek általában a városok szívében helyezkedtek el, gyakran szolgáltak emberáldozatok helyszínéül, például a tenochtitlani piramis 1487-es felszentelése alkalmával az aztékok a fennmaradt források szerint négy nap alatt mintegy 80 400 embert gyilkoltak le.

Chichen Itza

A maja piramisok főként az istenségekhez kapcsolódtak, ugyanakkor a tekintélyes hatalommal rendelkezőbb maja vezetők nyughelyeiként is szolgálhattak. Az egyik leghíresebb maja piramis az évente 1,2 millió látogatót vonzó Chichen Itza.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!