2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Vita Wagner náci múltjáról

2012. augusztus 1. 10:09

Zajlik az élet a Wagner-család körül: Katharina Wagner a jövőre esedékes Wagner-bicentenárium előtt végleg tisztázná a familia náci kötődését a családtagok levelezésének nyilvánosságra hozatalával. A családtagok nem ennyire lelkesek, az ügy akár bíróságon is folytatódhat.


Katharina Wagner, a Wagner-fesztiválok (Bayreuthi Ünnepi Játékok) rendezője azt szeretné elérni a családtagoknál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden olyan levelet, amely egyszer és mindenkorra tisztázná a Wagner-család náci kötődését – köztük azt a dokumentumot is, amelyet Hitler írt a brit Winifred Wagnernek.

A 34 éves Katharina Wagner úgy látja, hogy a csöndbe burkolózás nem járható út, különösen az után, hogy Wagner náci kötődéséről már régen lehullt a fátyol. Katharina apját, Wolfgang Wagnert állítólag szorosabb kötelék fűzte Hitlerhez, akit a Führer csak „Onkel Wolfnak” szólított. A brit születésű nagyanyja, Winifred Wagner Hitler szeretője volt, nagyapja, Siegfried Wagner pedig egyenesen támogatta a náci rezsim vezetőjének antiszemita nézeteit. Hitler egyébként valóban rajongott Wagner zenéjéért, de a párt tagjai kevésbé lelkesedtek az eposzokért, és csak a Führer miatt látogatták az előadásokat.

Wagner antiszemitizmusa miatt tabunak számít Izraelben, de tavaly ebben is enyhülés történt: először lépett fel és adott elő Richard Wagner darabot izraeli együttes Bayreuthban. Megoldandónak tartja Katharina Wagner azt is, hogy a náci múlttól elszakadjon a fesztivál, különösen azért, mert jövőre lesz a Wagner-bicentenárium. Két történész is munkálkodik ezen, az ükunoka szerint akár már 2013-ra elkészülhetnek elemzésükkel.

Nem osztja mindenki Katharinának a családtörténet átláthatóvá tételéről szóló felhívását. Amélie Hohmann, Winifred Wagner unokája kifejezetten ellenzi a javaslatot; Katharina azonban nem hagyná annyiban a dolgot, s jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a családtagok nem bizonyulnak együttműködőnek az ügyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár