2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Arcfelismerő szoftver fejtheti meg a műalkotások titkait

2012. június 13. 13:35

A Kaliforniai Egyetem három kutatója egy olyan szoftvert hozott létre, amely a portréfestészet eleddig ismeretlen alanyainak azonosítását végezheti el. A projekt a maga nemében úttörő, a szoftver segítségével az európai politika-, társadalom- és vallástörténet titkaira derülhet fény.


A csúcstechnológiás szoftver korábban már bizonyított, hiszen a ma már meglehetősen rosszul csengő "terrorizmus elleni háború" során használták a terroristagyanús elemek kiszűrésére. A helyzet most merőben új, a projekt célja az, hogy a festészet régóta megoldásra váró nagy rejtélyeit megfejtse és a művészetkedvelő nagyközönség elé tárja az eredményeket.

„Szinte minden olyan portré, amit a 19. század előtt festettek, olyan személyt ábrázol, aki valami miatt fontos volt. Ha egy család nehéz idők elé nézett, sok festményüktől megszabadultak, a műalkotások alanyainak kilétére pedig ködfátyol ereszkedett le. A kérdés az: helyre tudjuk-e 'állítani' ezeket az identitásokat” – fejtette ki a projekt koordinátora, Conrad Rudolph, neves művészettörténész.

A FACES (Faces, Art, and Computerized Evaluation Systems) elnevezésű projektnek több kihívással is szembe kell néznie: a szoftver ugyanis különböző arckifejezéseket, más-más korú, arcszőrzetű, testtartású és megvilágított embereket vizsgál. A két- és háromdimenziós arcok felismerését nehezíti, hogy a portréfestmények a művész egyéni vizuális interpretációi, nem pedig valósághűek.

Kezdetben háromdimenziós alkotásokat fognak összehasonlítani, például a 15. században élt Lorenzo de Medici és Battista Sforza halotti maszkjait szobraikkal, s ha ez beválik, akkor háromdimenziós ábrázolásokat vetnek össze kétdimenziósokkal, végül olyan portrékat vizsgálnak meg, amelyek azonosítását eddig még senki nem végezte el. Ha a projekt sikerrel jár, akkor a szoftvert a tervek szerint felhasználják az építészetben, illetve a kurátori és konzerválási munka részeként is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár