2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Húsz sziklarajzot fedezett fel a drón 

2014. március 26. 15:09

2500 éves sziklarajzokat azonosítottak az amerikai Utah állam déli részén egy pilótanélküli repülőgép (drón) segítségével.


Bár a pilótanélküli repülőgépek elsősorban az Egyesült Államok által indított terrorizmus elleni harcból lehetnek ismerősek, a drónok újabban a régészettudomány számára is hasznos munkát végeznek, meghatározzák a lelőhelyek határait és segédkeznek a sírok feltárásánál. Legutóbb Utah állam déli részén végeztek kutatást egy robotrepülőgéppel, amely során összese húsz, 2500 éves sziklarajzot sikerült azonosítani.

A felfedezésről szóló videót a coloradói Bill Clary, az egyik drónok adásvételével foglalkozó cég, a Got Aerials vezetője tette közzé a Youtube-on. Mint elmondta, a sziklarajzokat egy dél-utahi kanyonfalnál filmezték le, ám azok pontos helyét csak a terület tulajdonosával történő egyeztetések után árulja el.

Jerry Spangler, a Colorado Plateau Archeological Alliance vezetője szerint a rajzokat az i.e. 1500 és i.sz. 500 között fennálló kosárfonó kultúra művészei készítették, erre utalnak az emberi alakok széles vállai és vékony lábai. Hozzátette: elképzelhető, hogy a drón által észlelt rajzok több száz éven át maradhattak észrevétlenül, s akár több ezer régészeti helyszín vár felfedezésre Utah államban, ám azok egy részét biztonsági okokból nehéz megközelíteni.

A kosárfonó kultúra tagjai Amerika délnyugati részén, a mai Arizona, Utah és Új-Mexikó bizonyos részein éltek. Az első századtól kezdve barlang- vagy veremlakásokban laktak, kukoricát és tököt termesztettek. Mivel eleinte a fazekasságot nem ismerték, tárolási célra fonott kosarakat használtak, ez adta a kultúra nevét is. Később farmgazdálkodással és kereskedelemmel foglalkoztak.

A száraz barlangokból előkerült múmiák révén a kutatók betekintést nyerhettek a kultúra mindennapjaiba is. Így például kiderült, hogy a kosárkészítő népek férfitagjai különleges hajkoronát viseltek, a nők viszont rövidre nyírták hajukat. Jukkából font szandált és lágyékkötőt hordtak, s mindkét nem előszeretettel viselt kagylókból, csontokból és szárított bogyókból készült nyakláncot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár