2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Virtuális barangolás a Gízai-fennsíkon

2012. május 10. 16:11 MTI

Virtuálisan bebarangolhatjuk a Gízai-fennsíkot egy új interaktív 3D-s honlap segítségével. Az ingyenesen elérhető weboldalt a Dassault Systémes hozta létre, és a bostoni Szépművészeti Múzeum Giza Archives Project anyaga kerül fel rá - olvasható a cég honlapján és a Mashable hírportálon.

Az archívum alapjait George Reisner (1867-1942) amerikai régész-egyiptológus rakta le, aki az 1900-as évek elején kezdte ásatásait a Gízai-fennsíkon. Az elmúlt tíz évben a gízai ásatások során született fényképeket, ásatási naplókat, vázlatokat és egyéb dokumentumokat digitalizálták, és online elérhetővé tették a múzeum honlapján. A gazdag adatbázis alapján rekonstruálta a Dassault Systemes a gízai nekropoliszt a lehető legpontosabb módon.

Az interaktív weboldalt folyamatosan fejlesztik, hiszen jelenleg csupán az anyag 10 százaléka található rajta. A honlapra látogatók jelenleg a restaurált sírkamrákat és masztabákat, négy ókori templomot, valamint Kheopsz és Mükerinosz fáraó piramisát "járhatják be", de nem "barangolhatnak" Kheprén piramisában, ahogy a Nagy Szfinx is egyelőre kimarad a virtuális túrák programjából.

Az egyiptomi főváros közvetlen közelében lévő Gízai-fennsíkon található Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz óbirodalmi fáraók piramisai, amelyeket i. e. 2600 és 2500 között építették.

A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magában foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat - köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát -, a Nagy Szfinxet, Khephrén és Mükerinosz völgytemplomait, Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár