2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mi lesz a HMS Victory sorsa?

2012. május 9. 08:55

A brit védelmi minisztérium felkészült a jogi csatározásokra és a parlament padsoraiból érkező, kínosnak ígérkező kérdések fogadására, miután a tárca egy amerikai cégnek engedélyezte, hogy megkezdje a 18. századi brit csatahajó, a HMS Victory roncsainak feltárását. A helyzet azért is pikáns, mivel a rakomány hatalmas értékű lehet.

Lord Renfrew egyike azon vezető régészeknek, akik elítélték a feltárás megindítására ütött pecsétet, mondván, a HMS Victory a maga idejében a világ legragyogóbb hajója volt, mikor a La Manche csatornán 1744-ben elsüllyedt.

A feltárást az a floridai székhelyű, tengeri régészettel foglalkozó cég fogja végezni, amely havi rendszerességgel tűnik fel a különböző sajtótermékekben – s nem éppen jó színben. Az egyezség értelmében az Odyssey Marine Exploration a több millió font értékű arany és ezüst feltárásának cserébe a leletek egy bizonyos százalékát kapja meg.

„Ez teljesen ellentétes az UNESCO-egyezménnyel, különösen a függelékben foglaltakkal, amely kimondja, hogy a víz alatti kulturális örökséget nem lehet eladni kereskedelmi célokból. Az Odyssey pedig egy kereskedelmi célú kármentő cég. Nem világos, hogy a fizetség milyen formában érkezik: csak úgy lehet ezt elképzelni, hogy a kiemelt leleteket eladják – így működött régebben a cég. Kiemelni a leleteket, hogy aztán eladjuk őket – ez nem más, mint rablás” – fogalmazott Lord Renfrew.

Brit régészek most azért küzdenek, hogy megállítsák a feltárást, amiben a területre specializálódott jogászok lesznek a segítségükre. A minisztériumot kötelezettségmulasztással is vádolják, mivel a roncs ügyét arra a Maritime Heritage Foundation-re (MHF) tolta át, amelynek „úgy tűnik, semmilyen pénzügyi, régészeti vagy vezetői tapasztalata nincsen”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár