Hitler elfeledett szövetségesei

Madrid nem adja Perunak az újkori hajó kincsét

2012. február 28. 10:30 MTI

Spanyolország hétfőn elutasította Peru követelését, hogy szolgáltasson vissza neki egy több százmillió dollár értékű kincset, amely több mint 200 éve egy, a limai kikötőből elindult és Gibraltár mellett elsüllyedt spanyol fregatt gyomrából került elő.


A csaknem 600 ezer darab érme - amely zömmel ezüstből készült, de van köztük néhány arany is - szombaton érkezett vissza az Egyesült Államokból légi úton Spanyolországba, miután Madrid ötéves jogi harcot folytatott amerikai bíróságokon a kincs visszaszerzéséért.

A hajóroncsot s benne a kincset az Odyssey Marine Exploration nevű floridai búvárcég találta meg a tenger mélyén 2007-ben Portugália közelében, a Gibraltári-szoros mellett, majd az érméket először Gibraltárra, onnan pedig Floridába szállította.

José Ignacio Wert spanyol oktatási, kulturális és sportminiszter rendkívüli érdeklődéssel kísért hétfői madridi sajtóértekezletén jelentette be, hogy a - feltételezések szerint a Nuestra Senora de las Mercedes nevű fregattal azonos - spanyol hajó rakománya a végleges bírósági döntés szerint Madridot illeti meg. Magát a kincset a sajtóértekezleten nem mutatták be, csupán néhány fotót játszottak be. A miniszter közölte, hogy először rangsorolják és helyreállítják az 594 ezer érmét és egyéb értéket, majd utána megfontolják, hogyan lehetne azt a nagyközönségnek bemutatni.

Megtalálásuk idején az érmék értékét 500 millió dollárra becsülték, ami azt jelenti, hogy ez volt a történelem eddigi legnagyobb kincslelete, amelyre elsüllyedt hajóban bukkantak. Spanyol közlés szerint a Mercedes fedélzetén több mint 200 ember volt, amikor a hajó egy, a britekkel vívott tengeri csatában 1804-ben felrobbant és elsüllyedt.

A perui kormány csütörtökön sürgős felhívással fordult az amerikai legfelsőbb bírósághoz, kérve, hogy akadályozza meg az érmék átadását Spanyolországnak. Több időt kért arra, hogy az amerikai szövetségi bíróság elé terjessze bizonyítékait, amelyek szerinte megalapozzák a lelethez fűződő tulajdonjogát. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban pénteken elutasította a kérést.

Peru arra hivatkozott, hogy a hajóroncsban talált ezüstöt és aranyat az ő területén bányászták, finomították és vertek belőle érméket akkor, amikor Peru még a spanyol világbirodalom része volt.

Spanyol álláspont szerint azonban az érméket nemcsak Peruban, hanem Bolíviában, Kolumbiában és Chilében is verték, és igazából nem annyira pénzben kifejezett értékük, hanem régészeti, történelmi jelentőségük a fontos.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!