2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a Martin Luther King digitális archívum

2012. január 18. 10:20 MTI

Mintegy 200 ezer Martin Luther Kinghez kötődő személyes dokumentum vált elérhetővé a nagyközönség számára egy digitális archívum révén, amely a polgárjogi vezető január 15-i születésnapjának évfordulója alkalmából kezdte meg a működését.

Az atlantai King Központ által létrehozott internetes archívumban King személyes jegyzetei, a John F. Kennedynek küldött távirata és a Nobel-békedíj beszédének kézzel írott vázlata is helyet kapott. A dokumentumok között továbbá prédikációkat tartalmazó papírdarabkák, börtönből írt levelek és olyan, Kingnek címzett gyűlölködő levelek is sorakoznak, amelyeknek szerzői afroamerikai barbárnak nevezték a polgárjogi vezetőt.

Mint azt Martin Luther King III, a központ elnöke elmondta, az archívum "segít életben tartani és tovább adni apám üzenetét". A polgárjogi vezető január 15-i születésnapjára való megemlékezés alkalmából Barack Obama elnök és családja egy washingtoni iskola könyvtárában végzett önkéntes munkát - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Az iskolából intézett beszédében Obama elmondta, hogy "nincs olyan ember, aki ne tudna segíteni másokon". Mint hozzátette: a közösségi munka a legjobb módja annak, hogy méltó módon tisztelegjünk a polgárjogi vezető öröksége előtt.

Az elnök és a first lady polcokat szerelt fel az iskolában, és mindketten egy-egy híres King idézetet - "az idő mindig alkalmas jó tettek megtételére", illetve "van egy álmom" - festettek a falra. A polgárjogi szférában dolgozók, valamint a szövetségi hivatalnokok ez idő alatt megkoszorúzták a washingtoni National Mall nemzeti parkban álló Martin Luther King Jr-emlékművet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár