2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki kell javítani King emlékművét

2012. január 17. 14:35

A National Park Service-nek 30 napja maradt arra, hogy kijavítsa a Martin Luther King emlékére avatott szobrot, amelyen rosszul idézték a polgárjogi aktivista egyik beszédét.

Alig három hónappal az után, hogy leleplezték a Martin Luther King Jr Memorialt, ismét vésőt foghatnak az alkotók, ugyanis "leirat" született a szobron olvasható, tévesen idézett szöveg kijavításáról. Ken Salazar amerikai belügyminiszter harminc napot adott a National Park Service-nek, hogy kijavítsa a hibát.

A hibás idézet így olvasható: „I was a drum major of justice, peace for righteousness”, (Az igazság, béke és a becsület dobosa voltam) miközben Martin Luther King valójában azt mondta, hogy „If you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice...”(“Ha azt akarjátok mondani, hogy egy dobos voltam, akkor én az igazságért doboltam...”)

A hibára az amerikai Washington Post (WP) című napilap tárcaírója hívta fel a figyelmet, aki az idézetet „érdekes választásnak” nevezte. A WP pénteki számában leszögezi, hogy a ’ha’ és a ’te’ felcserélése jelentésváltozást eredményez a szövegben. Az idézet pontosítása mellett érvelt a Kinget jól ismerő és polgárjogi aktivista mellett dolgozó Maya Angelou költő is, aki szerint a mostani szöveg azt sugallja, mintha a Doktor egy „arrogáns balfék” lett volna.

Az október 16-án leleplezett szobor az első olyan alkotás a Mall-on, amely egy színesbőrű személyiségnek állít emléket, s az első, amelyet nem az Egyesült Államok egyik korábbi elnökéről mintáztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár