2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Ellenzi az ügyészség Reagan merénylőjének szabadon engedését

2011. december 1. 12:09 MTI

Ronald Reagan elnök merénylője nem bocsátható szabadon, mert az eltávozásairól szóló beszámolóiban félrevezette az őt ápoló elmegyógyintézetet - jelentette ki szerdán Washingtonban a vád képviselője azon a tárgyaláson, amelynek az a tárgya, hogy elengedjék-e John Hinckleyt, vagy megengedjék-e neki a szabadabb mozgást.


Az ügyészség szerint Hinckley idén július 24-én, miközben azt hazudta, hogy moziba ment, valójában egy könyvesboltban lapozgatta az áldozatáról, valamint az elnökgyilkosokról szóló köteteket. A jelenleg 56 éves férfit, aki három évtizeddel ezelőtt lőtt rá Reagenre, az eltávozásai alatt az elnökök biztonságáért felelős Secret Service emberei követték. Az ügynökök megállapították, hogy több alkalommal is csak a mozipénztárig jutott el, de filmnézés helyett - ahogyan azt orvosainak állította - inkább étterembe vagy könyvesboltba ment. Az ügyészség szerint Hinckley félre akarja vezetni az elmeorvosokat.

A merénylőt csaknem harminc éve megfigyelő intézet szerint Hinckley ártalmatlan, már sem a társadalomra, sem önmagára nem veszélyes, ezért többször is elengedték, hogy szabadon járjon-keljen Washingtonban és hogy meglátogassa a családját a Virginia állambeli Williamsburgben. A védelem szerint a férfi a mozi-látogatással kapcsolatos hazugságaival "nagyon buta hibát" követett el, de semmi többet. A nyolc napig tartó tárgyaláson a Secret Service összesen hat ügynöke fog tanúskodni, a bíró pedig több hét múlva hozza meg döntését John Hinckley jövőjével kapcsolatban.

Az 1981. március 30-án elkövetett merényletben Reagan elnök súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, de felépült sebeiből és két cikluson át irányította az Egyesült Államokat. Hinckley három másik embert is megsebesített: Reagan szóvivőjét, James Bradyt, akit fejlövés ért és örökre tolószékbe kényszerült, valamint a rendőrség és a Secret Service egy-egy tagját.

Brady a fegyvertartás szigorításának harcosa lett, ezért Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.

A merénylet nyomán megváltozott a Secret Service működése is. A szervezet létszámát az 1981-es 1550 főről mára 3500 főre emelték. Az elnöknek a hivatalos rendezvényekre érkezése és az onnan való távozása a merénylet óta nem nyilvános esemény. Többé nem fordulhat elő, hogy az amerikai államfő nyílt terepen vonuljon ki egy épületből a rá várakozó autóhoz. Az elnöki és alelnöki szereplések előtt a Secret Service azóta több millió embert vizsgált meg magnetométerrel fegyver után kutatva. A szervezet minden korábbinál többet költ kifinomult védelmi berendezésekre.

Az olajmilliomos családból származó, bukott főiskolai diák összesen hat lövést adott le. Hinckley tettével fel akarta hívni magára Jodie Foster színésznő figyelmét. A bíróság 1982-ben, állítólagos háborodott elmeállapota miatt, nem találta bűnösnek, de egy washingtoni elmegyógyintézetben való elzárásra ítélte, ahonnan időnként kiengedik, akár 10 napos időszakra is, hogy meglátogathassa az anyját és önkéntes munkát végezzen Williamsburgben.

A Hinckley ellen hozott ítélet keltette felháborodás hatására a kongresszus 1984-ben törvényt fogadott el, amely korlátozta a mentális állapotra való hivatkozást a védelemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár