Őrült uralkodók

Reagan-szobrot avattak Budapesten

2011. június 30. 10:31 MTI

A szabadság eszméje, a reagani örökség valóra váltása kötötte össze a transzatlanti hét szerdai napjának budapesti eseményeit. Felavatták a 100 éve született volt amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát; a Szépművészeti Múzeumban rendezett díszvacsorán Schmitt Pál köztársasági elnök hangsúlyozta, a magyaroknak különösen a kommunizmus éveiben adott sok erőt, hogy úgy tekinthettek Amerikára, mint arra a helyre, ahol nemcsak elérték a szabadságot, hanem élni is tudnak vele.


Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igenis létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az egykori amerikai elnök szobrának felavatásán a budapesti Szabadság téren. Mint fogalmazott, Ronald Reagan megújította a világot, benne Közép-Európát.

Az egykori amerikai elnök kiállt azért a meggyőződésért - mondta a kormányfő -, hogy a rosszal nem lehet együtt élni, a gonosszal nincs békés egymás mellett élés, nincs kompromisszum; legyen bármilyen nagy és félelmetes, meg kell küzdeni vele, le kell győzni. Ronald Reagan tabukat döntött, öröknek hitt dogmákat söpört félre a józan ész nevében, ledöntötte a falakat, amelyeket a 20. század "torz és beteg ideológiái nevében emeltek a szabadság útjába", amelyek elszigetelték a nyugati civilizáció egyik részét a másiktól - sorolta a volt elnök tetteit, hozzáfűzve, "erőt akarunk meríteni a példájából".

Soha többé nem fordulhat elő, hogy magukra hagyjuk a szabadságukért küzdő népeket - jelentette ki a Reagan-szobor avatásán a Nancy Reagan egykori first ladyt képviselő Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter. Arról beszélt, hogy a szabadságharcosok ügye 1848-49-ben, majd 1956-ban reménytelennek tűnt. "Egyszerű lett volna azt mondani, hogy ügyük elbukott, és egyedül maradtak, de a történelem másféle jövőt tartogatott" - mondta. A világon továbbra is vannak olyanok, akik a zsarnokság igája alatt sínylődnek, úgy érzik, ügyük reménytelen, egyedül vannak. Reagan szobra előtt "fogadjuk meg, hogy ügyük nem elveszett, nincsenek egyedül, mellettük állunk" - mondta.

Edwin Meese, a Reagan-adminisztráció igazságügyi minisztere kiemelte: ez nagyszerű nap Magyarországnak és az Egyesült Államoknak, mert kifejezhetik tiszteletüket Ronald Reagan, "a szabad nemzetek vezetője" iránt. Azt mondta, Reagan egész életében a totalitárius rendszerek, a II. világháborúban a nácik és a tengelyhatalmak, később a kommunizmus ellen harcolt. Mint emlékeztetett, a volt elnök 1981-ben, beiktatásakor elkötelezte magát: a hidegháborúban azért küzd, hogy a marxizmus és a leninizmus "a múlt hamvába vesszen".

Condoleezza Rice, Orbán Viktor és Semjén Zsolt együtt leplezte le Reagan egész alakos bronz szobrát. A Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál felállított 2,2 méter magas alkotás úgy ábrázolja a volt amerikai elnököt, amint éppen előre lép a Szabadság téren vele szemben álló második világháborús szovjet emlékmű irányába.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!