2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A forradalom leverésére emlékeznek pénteken a fővárosban

2011. november 2. 15:22 MTI

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, valamint a szovjet csapatok bevonulásának 55. évfordulójáról emlékeznek meg pénteken Budapesten a Terror Háza Múzeumnál, a 301-es parcellánál, a Fiumei úti sírkertben, a Kossuth téren és a Szent István-bazilikában - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.


Mint írták, az emlékezés napján a kormány programján fejet hajtanak azon "hősök előtt, akik - akár életük árán is - kiálltak a szabadság eszménye mellett".

A Terror Háza Múzeumnál, az áldozatok falánál reggel 8 órától estig el lehet helyezni az emlékezés mécseseit és virágait. A nap folyamán ott többször bemutatják a Török Ferenc rendezésében készült Forradalmárok című dokumentumfilmet, valamint az 55. évforduló tiszteletére készített, 228 áldozat életéről szóló rövidfilmsorozatot is.

Az Új Köztemető 301-es parcellájánál egész nap várják mindazokat, akik el szeretnék helyezni a megemlékezés virágait az áldozatok sírjánál. A Fiumei úti sírkert 21-es parcellájánál, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművénél koszorúzást tartanak 15 órakor.

Este a Szent István-bazilikában Virágh András vezényletével hangzik el Verdi: Requiem című zeneműve. A koncert után fél nyolckor emlékező menet indul a bazilikától, a résztvevők egy-egy gyertyával a kezükben, némán vonulva érkeznek meg a Kossuth térre, és őrlángra állítják a forradalom lángját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár