2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szarvasvadászat okozhatta az egyik amerikai civilizáció vesztét

2010. november 24. 11:30

Tizenkét éve fedezték fel a wisconsini Kickapoo-völgy homokkő barlangjának mélyén levő, húsz figurából álló barlangrajz-sorozatot, amelyet a hétvégén az érdeklődők is megcsodálhatnak.

Az absztrakt rajzokon íjakkal és nyilakkal felszerelt vadászok láthatók, akik éppen szarvasokat vesznek üldözőbe, köztük olyan példányokat, amelyeknek hasában szarvasborjúk találhatók. A rajzokat egy Amerika északnyugati részén élt, ezer évvel ezelőtt virágzó civilizáció hagyta örökül. „Csodálkozva bámultam a falat, tudtam, hogy nagyon régi lehet, de hogy ennyire?” – mondta el a barlangrajzokat felfedező Robert Boszhardt.

Boszhardt régészkollégájával, James Thelerrel együtt régóta kutatja, hogy mi vezetett az Effigy domb körüli civilizáció bukásához, amely több ezer állatformájú földhalom készítéséről vált ismertté, mielőtt a 11. században végleg eltűnt volna a történelem színpadáról. „Egyszerűen nyomuk veszett” – adott lakonikus választ Therer.

A kutatópáros szerint a barlangrajzok vezethetnek el a megoldás kulcsához. Az Effigy domb körül élt emberek az elsők között voltak, akik íjat és nyilat használtak a fehérfarkú szarvas vadászatakor. A szarvasvadászatnak köszönhetően a népességszám felduzzadt, de ezzel párhuzamos egyre kevesebb nagyvad állt a férfiak rendelkezésére, a lakosságot pedig már nem tudták ugyanolyan szinten ellátni.

A barlang falán látható vemhes szarvas a tél végére, illetve a korai tavaszra utal - az állatok ezen időszakban történő leölése rendkívül ritkának számított – így Theler. „Ez a mérhetetlen kétségbeesést jelzi, mivel a helyiek gondosan ügyeltek arra, hogy nehogy túlzásokba essenek a táplálékforrással kapcsolatban” – adott egy lehetséges magyarázatot Therer.

A jelenleg magántulajdonban levő Tainter-barlangot a héten nyitják meg az érdeklődők előtt. A kutatópáros az elmélet alátámasztására további bizonyítékokat keres – Therer és Boszhardt jelenleg a szarvasok állkapcsait vizsgálja. Boszhardt szerint az Effigy-civilizáció a modern civilizációk által gyakorta tapasztalt problémával találta szembe magát. „Az emberiség folyamatosan gyarapszik, miközben forrásait a végletekig kimeríti. Mikorra ezt felismerik, már túl késő lesz ahhoz, hogy megfordítsák a tendenciát. Nem vagyunk valami jó gazdája a földnek, s többet kellene tanulnunk a múltbéli hibáinkból” – vallja Boszhardt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár