A vörösterror 133 napja

Európai harcosok a Selyemút mentén

2010. szeptember 15. 15:01 MTI

Négy európai kinézetű harcos, valamint oroszlánszerű vadállatok ábrázolása egy ezerkétszáz éves kőszarkofágon, amely Sencsi (Shaanxi) tartományban került elő, arról tanúskodik, hogy az ókorban nemzetközi kulturális csere valósult meg a Selyemút mentén.


A 27 tonnás, 4 méter hosszú, 2 méter széles, valamint 2 méter magas szarkofág a Tang-dinasztia (618-907) egyik császárnőjének, Vu Huj-fejnek (Wu Huifei/ 699-737) volt a végső nyughelye. A szarkofágot 2006-ban lopták el a sírkamrájából, kicsempészték az országból, s egymillió amerikai dollárért (216 millió forintért) értékesítették. Ez év áprilisában tért vissza a szarkofág Kínába, azóta sencsii történeti múzeumban őrzik.

Vu Huj-fej Tang Hszüan-cung (Tang Xuanzong) császár kedvenc ágyasa volt, majd halála után Csen-szun (Zhenshun) néven "posztumusz" császárnői címet adományoztak az asszonynak.

Ko Cseng-jung (Ge Csengyong) Selyemút-szakértő szerint a harcosokat mélyen ülő szemekkel, göndör hajjal, valamint túlméretezett orral ábrázolták az ókori művészek - ilyennek képzelték el a kínaiak az európaiakat. Az egyik alak a szakember meggyőződése szerint a görög főistent, Zeuszt ábrázolja.

A kőkoporsó reliefjei között oroszlánok, szarvasok, valamint kecskék is megtalálhatók. Utóbbiakat a görög mitológiában a tragédia jelképei voltak, ami egybevág a császárnő életével, akinek igen szomorú sors jutott osztályrészül - több gyermeke is meghalt, s állandó rettegésben élt. Ko Cseng-jung meggyőződése szerint a görög mitológiai elemek a szarkofágon azt jelzik, hogy a Tang-dinasztia korában általános volt a nemzetközi kulturális csere. "Nyugati egyházi személyek szolgálhattak a Tang-dinasztia idején a császári udvarban" - vélekedett Ko Csengjung.

Ezzel egy időben a kínai régészek megkísérlik megmenteni Hejcseng (Heicheng) városát Belső-Mongóliában. Hejcseng a Selyemút mentén elhelyezkedő ókori városok legnagyobbika. Az igen jó állapotban fennmaradt település elsősorban a város észak-nyugati csücskében lévő öt pagodájáról nevezetes, amelyeket a feltételezések szerint a nyugati Hsziszia (Xixia) dinasztia (1038-1227) uralkodásának idején épültek.

Az elmúlt hat évben a városfalak több szakaszon is megrongálódtak, szabad utat nyitva a sivatagi homoknak. A régészek meggyőződése szerint azonban Hejcseng még számtalan feltáratlan kulturális kincset rejteget, így pénzügyi segítséget kérnek, hogy "megzabolázzák" az előretörő sivatagot.

Még több fotó a szarkofágról

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!