2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mítoszok és gengszterromantika

2010. április 28. 14:52 MTI

Két rivális, egymással koncepciójában is versengő maffiamúzeum nyílik hamarosan Las Vegasban - adták hírül az amerikai lapok. Az egyikben a látogató kóstolót kap a gengszterromantikából, a másik pedig el kívánja oszlatni az alvilágot övező mítoszt.

A Las Vegas Mob Experience (Las Vegas-i Maffiaélmény) az év végén nyitja meg kapuit, a 165 millió dollárért renovált patinás Tropicanában, a csillogó hotelektől és kaszinóktól szegélyezett Stripen, amelyet a múlt század közepétől a nyolcvanas évekig a szervezett alvilág tartott ellenőrzése alatt - jelentette a The New York Times. Megálmodója a hírhedt és véres kezű chicagói gengszterfőnök, Sam "Momo" Giancana 74 éves lánya, Antoinette McConnell. A hajdan "Maffiahercegnőként" emlegetett asszony egy ismert bűnözőket képviselő ügyvéd özvegye.

Az élményparkszerű expozíción a látogató bejárhatja a maffiataggá avatáshoz, vagy a virtuális likvidáláshoz vezető utat. A Mob Experience nem lesz a klasszikus értelemben vett múzeum, de maffia Disneyland sem, inkább egy egyfajta szórakoztató, sok műszaki megoldással támogatott, legalább másfél évig nyitva tartó, interaktív kiállítás - írta a Las Vegas Sun. A Giancana-lány múzeumában nemcsak üveg alatt elhelyezett tárgyak lesznek láthatók, hanem például egy géppisztoly helyett a fegyverrel lövöldöző gengszter hologramja.

A vetélytárs, a Las Vegas Museum of Organized Crime and Law Enforcement (a Szervezett Bűnözés és a Bűnüldözés Los Angeles-i Múzeuma) 42 millió dolláros szövetségi, állami és városi hozzájárulásból létesül a kopottas belvárosban. Az egykori szövetségi bíróság helyreállított épületében létrehozandó intézmény jövő márciustól fogadja majd a látogatókat. A múzeum mentora Oscar B. Goodman polgármester, aki maga is gengsztereket védett, a többi között azt a Tony "Hangya" Spilotrót, aki 1975-ben meggyilkolta Giancanát, amikor azt beidézték tanúskodni egy szenátusi meghallgatásra a maffia és a CIA közötti kapcsolatról.

A két, még meg sem nyílt múzeum előzetes csatározására jellemző, hogy a Tropicanában ki fogják állítani Spilotro Goodman nevére kiállított csekkjeit. Sőt, tanácsadónak leszerződtették a Hangya özvegyét, és felvásárolták a bandita hétköznapjairól készült amatő filmeket is. "Nincs versengés köztünk, mert mi vagyunk az igaziak" - közölte a nyilvánvaló konkurencia ellenére a The New York Timesszal Goodman.

A háromszintes, csaknem 1600 négyzetméter alapterületű "igazi" maffiamúzeum az ígéretek szerint feketén-fehéren, romantikától mentesen kívánja bemutatni az amerikai gengsztervilágot. Itt is lesz interaktivitás: az érdeklődőkről például a tárgyalóteremben ujjlenyomatot vesznek. De egyebek mellett itt lesz kiállítva az a fal is, amelyem Al Capone embereinek géppisztolysorozatai ütöttek lyukakat az 1929-es Valentin-napi Mészárláskor. (A falat, amely előtt Chicagóban az ír bandavezér, Bugs Moran embereit végezték ki, téglákra szétszedve őrizték mostanáig.)

A várható látogatók számát a Mob Experience áll jobban az egyelőre csak elméleti vetélkedésben: míg az "igazi" múzeumban évi 600-800 ezer látogatóra számítanak, itt kerek egymillióra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár