2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Digitális könyvtár az évszázad német projektje

2009. december 3. 13:26 MTI

Az évszázad projektjének, a Google-ra adott német válasznak nevezték szinte azonnal azt az országos digitális könyvtárat, amelynek létrehozásáról tegnap döntött a berlini kormány.


A hivatalos nevén Német Digitális Könyvtár (DDB) felállítása a kormányhatározat szerint 2011-ben kezdődik. A tervek szerint abban 30 ezer kulturális- és tudományos intézmény adatbankjai kapcsolódnak össze, és a tartalom az állampolgárok számára egyetlen országos portálon hozzáférhetővé válik.

Az évszázad projektjét Bernd Neumann kulturális államminiszter mutatta be a sajtónak a kormány ülését követően, a könyvtár tervezett létrehozását a digitális információ világába való hatalmas ugrásként jellemezve. Utalt arra, hogy a digitális könyvtár az évszázadok óta összegyűjtött és megőrzött, többnyire állami pénzen vásárolt kulturális kincseket teszi közkincsé, mégpedig - mint hozzáfűzte - állandó jelleggel és minden kereskedelmi cél nélkül.

Neumann szerint a könyvtárban megtalálhatók lesznek a szerzői jogi szempontból szabadon hozzáférhető könyvek, beleértve azokat a legértékesebb kiadásokat is, amelyek kikölcsönzése mindeddig lehetetlen volt, és azokat csak az egyes könyvtárban lehetett megtekinteni. 2011-től kezdődően viszont ezek is a DDB internetes portáljára kerülnek.

Ezen kívül a könyvtár fontos magyarázatokat, illetve eligazításokat nyújt a kiválasztott témakörökkel kapcsolatban. Sőt az előirányzott tervek között szerepel az is, hogy a digitális könyvtár segítségével hozzá lehet jutni könyvek, fotók, archív anyagok, feljegyzések, valamint szobrok, zenék és filmek digitális másolatához is. Ez pedig azt jelenti, hogy DDB átfogja az ország kulturális és tudományos intézményeinek szinte minden fajtáját, kezdve a könyvtáraktól a levéltárakon és a múzeumokon keresztül egészen a tudományos intézetekig.

Az országos könyvtár felállításának költségeit a szövetségi kormány és a tartományok közösen fedezik. A központi infrastruktúra létrehozására 5 millió eurót irányoztak elő, míg a működési költségek az előzetes becslések szerint évente mintegy 2,6 millió eurót tesznek ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár