2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kőkori katedrálist találtak Skóciában

2009. augusztus 28. 10:39

Még a szakembereket is megdöbbentette az az Orkney-szigeteken felfedezett, hatalmas neolitikus építmény, amelynek rendeltetésével kapcsolatban egyelőre még találgatni sem tudnak.

Az építménynek nincs párja Angliában: a 25X19 méteres építmény két, korábban felfedezett kőkori struktúra, Brodgar gyűrűje, és a Stenness-i kövek között található, ám mind méretében, mind dimenzióban nagyobb azoknál. Az egyiptomi piramisoknál is idősebb építmény a feltárások szerint az egész északi térség legnagyobb épülete lehetett.

Nick Card, a helyi kutatóintézet régésze szerint már a tavalyi ásatási szezon végén voltak nyomok egy ekkora épületre, ám a mostani munkálatok jóval több részlettel szolgáltak. A kutatók az egykori „katedrális” 1 méter magas, 5 méter vastag falait is kiásták, amelyek egy kereszt alakú belső szentélyt öveznek, ahol egykori kőbútorok és más tárgyak maradványait is fellelték.

A vizsgálatok emellett arra is rámutattak, hogy az építményt egy külső, kövezett udvar övezte, ahol a különböző kövek egy labirintust formáltak, így az érkező ezeken át jutott el a legbelső szentélybe. Emellett kisebb épületek maradványait is megtalálták.

Az építmény a régészek szerit egyfajta templom, vagy szertartási hely lehetett, ám annak sem pontos célját vagy rendeltetését nem ismerik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár