2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Felavatták a II. világháborúban lezuhant repülősök emlékművét

2009. augusztus 24. 08:50 MTI

A háború valójában akkor ér véget, amikor az egykori ellenségek képesek egymás hősi halottainak méltó emléket állítani - fogalmazott a honvédelmi miniszter Jászszentandráson, a II. világháborúban a település közelében lezuhant angol bombázógép elhunyt legénysége előtt tisztelgő emlékmű avatásán.

Szekeres Imre a helyi általános iskola előkertjében tartott ünnepi beszédében hangsúlyozta: minden elesett katona hős, hiszen a háborúk céljai különböznek csupán, a veszteség fájdalma minden oldalon azonos. Az eseményen részt vett Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királyság nagykövete is. Greg Dorey magyarul szólva az érdeklődőkhöz elmondta: mély meghatottsággal tett eleget a szoboravatást előkészítők meghívásának. Megindító e kezdeményezés, mely nem csupán a lelőtt bombázó személyzetének állít emléket.

„Azok a hősök, akik egy ellenséges országban vesztették életüket, ma egy testvéri ország temetőjében nyugszanak.” Az Egyesült Királyság és a Dél-Afrikai Köztársaság hálás az emlékmű létrehozóinak. Napjainkban e két ország és Magyarország ugyanazon az oldalon állnak, s ennek tudatában az itt lezuhant öt katona halála sem volt hiábavaló - tette hozzá. Az emlékmű egy betonalapzatba ágyazott embermagasságú diófacsonk, amelynek ágaira áldozatok neveit őrző bronztáblákat helyeztek. A bronztáblák előállítási költségét a helyi képviselők adták össze.

A katonai repülőgép lezuhanásának körülményeit a hadtörténelem iránt érdeklődő Dávid Áron helyi képviselő derítette ki. Az átnézett dokumentumok szerint az angol légierő gépei 1944. augusztus 22-én azt kapták parancsba, hogy támadják meg Budapestet és a miskolci rendező pályaudvart. A lezuhant repülő az olaszországi Foggia melletti Tortonella nevű repülőtérről szállt fel, és feltehetően még célpontja elérése előtt találatot kapott, úgy repült tovább. A Wellington Mk X típusú bombázó a jászsági falu felett felrobbant, darabjai szétszóródtak, és több tanya udvarába is beestek.

A katonákat a jászszentandrási temetőben kaptak nyughelyet, a háború után a holttesteket exhumálták, és Solymárra, az angol katonai temetőbe szállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár