2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékmű a Jászszentandrásnál lezuhant katonai repülősöknek

2009. augusztus 6. 11:39 MTI

Emlékművet állít a II. világháborúban Jászszentandrásnál lezuhant angol bombázógép szerencsétlenül járt legénységének a helyi önkormányzat.

Az elhunyt négy angol és egy dél-afrikai katona tiszteletére készült emlékmű egy betonalapzatba ágyazott embermagasságú diófacsonk, amelynek ágaira áldozatok neveit őrző bronztáblákat helyeztek - mondta el Banka Ferenc polgármester. A bronztáblák előállítási költségét a helyi képviselők adták össze. A településvezető tájékoztatása szerint az emlékművet augusztus végén avatja fel Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Az eseményre meghívót küldtek a budapesti brit és a dél-afrikai nagykövetségre is, a visszajelzések alapján a két ország képviselői jelen lesznek az ünnepségen.

A katonai repülőgép lezuhanásának körülményeit a hadtörténelem iránt érdeklődő Dávid Áron helyi képviselő derítette ki. Az átnézett dokumentumok szerint az angol légierő gépei 1944. augusztus 22-én azt kapták parancsba, hogy támadják meg Budapestet és miskolci rendező pályaudvart. A szóban forgó repülő az olaszországi Foggia melletti Tortonella nevű repülőtérről szállt fel, és feltehetően még célpontja elérése előtt találatot kapott, úgy repült tovább. A Wellington Mk X típusú bombázó a jászsági falu felett felrobbant, darabjai szétszóródtak, és több tanya udvarába is beestek.

A katonákat a jászszentandrási temetőben kaptak nyughelyet. A legénységből a pilóta V. W. Westlake főhadnagy, a navigátor W. E. Guy törzsőrmester, a bombakezelő F. R. White hadnagy, a rádiós/légi lövész F. Smith törzsőrmester, míg a másodpilóta/légi lövész R. Brown törzsőrmester volt. A háború után a holttesteket exhumálták, és Solymárra, az angol katonai temetőbe szállították, a sírok mai napig ott találhatók. A repülőgép egyes darabjait a település lakói hasznosították, hiszen a háború miatti nehéz gazdasági helyzetben egy csavar is értéknek számított. Az ásó néha még most is a felszínre hoz kisebb fémlemezeket, csavarokat, bombaszilánkokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár