2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bombs away - Emlékkiállítás a dombóvári bombázás évfordulóján

2009. július 1. 16:14

Különleges kiállítás nyílt a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben: az amerikai háborús veteránok fényképeiből, valamint a helyi múzeumok dokumentumaiból és tárgyaiból készített tablók a 65 évvel ezelőtti borzalmakat mutatják be.

Bombs Away! - hangott el a parancs 1944. június 30-án 10 óra 30 perckor azokon az amerikai repülőgépeken hangzott el, amelyek a dombóvári vasúti pályaudvart és annak környékét bombázták.

Aznap a dél-olaszországi bázisokról 450 nehézbombázó 150 vadászgép kíséretében indult lengyelországi bevetésre, ám a rossz időjárási körülmények - a Balatontól északra többszáz kilométer kiterjedésű, vastag felhőtakaró terült el, mely a földfelszín felett 4000 és 8000 méter magasságban helyezkedett el - miatt azok Magyarország felett visszafordultak. A hatalmas kötelék parancsnokai elvetették azt a tervüket, hogy a németek által megszállt Lengyelország olajfinomítóit támadják, ám dolguk végezetlenül nem akartak visszatérni támaszpontjaikra. Másodlagos célpontoknak a Dunántúl vasúti csomópontjai voltak kijelölve. Ezek között Veszprém, Balatonboglár, Pécs, Kaposvár és Dombóvár pályaudvara is szerepelt.

Az utóbbi felett átrepültek a Mágocs irányából érkezett Liberátorok, ám közülük harminckettő visszafordult és az előttük szálló célkijelölő gép iránymutatásai szerint a település fölött kioldották terhük egy részét. A légiriadó jelzésére az éppen szolgálatot teljesítő vasutasok nagy része a Kapos-folyóhoz és a parthoz közeli mocsaras területekre menekült. Mintegy 170-180 tonnányi bomba egy része a pályaudvarra csapódott be, a többi a berekbe érkezett, de kapott belőle néhányat a Szuhay-domb és a település központja is. A közel 79 tonnányi robbanóanyag megtette a hatását. Tízen a helyszínen életüket vesztették, ketten pedig a kórházba szállításukat követően haltak meg. Közülük kilencen MÁV-alkalmazottak voltak, három pedig civil áldozat. Rajtuk kívül még kilencen sebesültek meg súlyosan, negyvennégyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Mindezt a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben június 26-án, a „Bombákat kioldani!” című kiállítást megnyitó Tálosi Zoltán is elmondta az érdeklődőknek. A szekszárdi Baka Múzeum társtulajdonosa arról is beszámolt, hogy mintegy tíz éve került a birtokába két olyan korabeli fotó, amikről kiderült, hogy nem a rájuk írt Kaposvárról, hanem az attól légvonalban mintegy 25 kilométerre található Dombóvárról készítették a bombázás idején. Az amerikai háborús veteránoktól származó fényképek a hadtörténeti gyűjtőtől és kutatótól a dombóvári Erky-Nagy Tiborhoz is eljutottak, aki egy tárlatot készített azok, valamint a szekszárdi Baka Múzeum és a Budapesti Hadtörténeti Múzeum által felajánlott dokumentumokból, illetve tárgyakból, illetve a helyi modellezők anyagából.

A II. világháborús magyar, német és amerikai légierőt, valamint a bombák okozta dombóvári pusztítást megörökítő felvételeket bemutató tablók, illetve a Liberatorokból és a megsemmisítésükre bevetett Messerschmittekből származó alkatrészek megtekintése mellett a több mint ötvenfős közönség egy olyan hangbejátszásnak is a fültanúja volt, ami a bombarobbanások zaja után Kocsis László plébánosnak a szörnyűséges légitámadásról az újdombóvári Historia Domusban írt feljegyzését elevenítette fel.

A tárlat augusztus 30-ig a múzeum nyitva tartási idejében látogatható

Nyitva tartás, megközelíthetőség és további részletek a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár