2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Könyv az olasz légierő szicíliai légibázisáról

2009. augusztus 4. 16:56 MTI

Giancarlo Francione olasz szerző Sasok Iblei felett - A comisói repülőtér története a kezdetektől 1943. július 10-ig című könyvét mutatták be hétfőn a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) Budapesten.

A könyv a Vittoria közelében fekvő comisói repülőtér második világháború alatti történetét beszéli el, emléket állítva az ott szolgáló olasz pilótáknak - közölte az intézmény a vittoriai Magyar-Olasz Hadtörténeti Múzeummal közösen szervezett könyvbemutató napján.

A katonai repülőtér terve 1927-ben konkretizálódott: az olasz hadvezetés Szicília szigetének legdélibb részét találta megfelelőnek, hogy ellenőrzés alatt tartsa a Földközi-tenger középső medencéjét, Észak-Afrikát, és a Comisótól 90 kilométer távolságra fekvő máltai brit légibázist. A comisói katonai repülőteret 1937 augusztusában Benito Mussolini miniszterelnök avatta fel, nevét Vincenzo Maglioccóról, az olasz légierő egyik tábornokáról kapta. A repteret 1943 júliusában lebombázták, majd amerikai katonák vették birtokukba, és itt állomásoztak egészen 1945-ig.

A kötet szerzője, Giancarlo Francione foglalkozását tekintve banktisztviselő, a modellezés és a hadtörténelem elkötelezett híve, az olasz-magyar kapcsolatok ápolója, erősítője. A vittoriai Olasz-Magyar Történeti Múzeum kialakítását követően az intézmény rendelkezésére bocsátotta saját első világháborús gyűjteményének jelentős részét, s önként vállalta a múzeum igazgatói feladatait is. 1996-tól 2005-ig a vittoriai múzeum tudományos tanácsának elnöki tisztét látta el.

Munkája elismeréseként 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium a Honvédelemért kitüntető cím első osztályát adományozta számára. 2003. március 15-én a Vittoria város és magyar testvérvárosa, Mátészalka közötti kapcsolatok fejlesztéséért Mátészalkán Pro Urbe-díjat kapott. 2004-ben a szicíliai magyar kápolnáról készített, La Cappella Ungherese címen megjelent könyvéért a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Arany Emlékéremmel tüntette ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár