2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitatják a brit légierő történelmi érdemeit

2006. augusztus 30. 12:30

Az angliai csata évfordulóján vita alakult ki a hadtörténészek között, mert többen úgy nyilatkoztak, hogy a haditengerészet a légierő nélkül is megvédte volna az országot Hitler csapataitól.

Történészi civódás a terepasztal fölött

Winston Churchill még méltatta azokat a keveseket, akiknek tevékenységétől oly sokak élete függött, ám az angliai csata kezdetének (Battle of Britain Day) 66. évfordulóján tartott megemlékezésen egész más értékelések is elhangzottak. Anglia vezető hadtörténészei közül ugyanis páran úgy gondolják, hogy 1940. őszén a királyi légierő (Royal Air Force) helyett a királyi flotta (Royal Navy) mentette meg az országot a német inváziótól.

A History Today-ben publikált Pie in the Sky? című tanulmányban három hadtörténész arról fejti ki a véleményét, hogy az angliai csata csupán egy nagyra nőtt mítosz, s Hitler valójában az angol haditengerészettől való félelmében nem indult meg Anglia ellen. A cikk írói szerint végre ideje lenne leszámolni a levegő bajnokainak mítoszával, mert sületlenség azt hinni, hogy pusztán néhány repülővel meg lehetett volna menteni az országot. A németek ugyanis a Királyi Flottától való félelmükben nem merték elindítani csapataikat, hiszen az angol hajók könnyen elpusztíthatták volna a partraszálló erőket. Ráadásul a történészek szerint a vezetés csak azért "sztárolta" a flotta helyett a Királyi Légierőt, mert az év májusában a dunkerque-i kiürítéskor az angol flotta tekintélyén komoly csorba esett. Ekkor jött a propaganda-osztály ötlete, hogy a fiatal és tehetséges férfiak és az új fegyvernem imázsával adják vissza az ország győzelembe vetett hitét.

Az Angliai Csata Történeti Társasága (Battle of Britain Historical Society)
egyik alapítója, Bill Bond iszerint mindig lesznek olyanok, aki újra szeretnék írni e korszak históriáját, ám ezek legtöbbje eddig képtelenséget állított. Szerinte a mostani cikk is ebbe a sorozatba tartozik: a légierő hathatós támogatása nélkül ugyanis éppen a flotta lett volna nagy bajban. A Luftwaffe szétbombázta volna a kikötőket, a torpedóbombázók pedig a hajókat is a tenger fenekére küldték volna. Az angliai csatát mítosznak nevezni tehát felettébb abszurd. Bond szerint a mindez a hadtörténészek közti vívódás eredménye, akik saját kutatási területüket igyekeznek értékesebbnek feltüntetni - nyilatkozta a BBC-nek.

Az angliai csata legnagyobb hadvezetési hibáját az okozta, hogy a német légierő nem készült föl eléggé erre az összecsapásra. A legfőbb gond a német gépek hatósugara, terhelhetősége és üzemanyag-tartalékai körül jelentkezett: csak egy viszonylag rövid tartózkodást tettek lehetővé az ellenséges légtérben. A látási viszonyok, a léggömb- és ballonzár, a brit Királyi Légierő folyamatos támadásai, valamint sokszor e tényezők együttese még ezt a rövid hadműveleti időt is megkurtították. A német pilótáknak nem volt megfelelő harci tapasztalatuk, csak kötelékben és a szigorú utasításoknak megfelelően tudtak harcolni. A mozgékony és gyors egyfedelű Hurricane, illetve Spitfire típusú gépekben repülő, sokszor egyéni akciókat vállaló RAF-pilóták hamar rájöttek erre. Egyszerűen kilőtték a kötelék vezérgépét, a többi német gép pilótája pedig - vezető és parancsnok hiányában - bombaterhével együtt általában visszafordult a franciaországi repülőterek felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár