2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe

2017. március 29. 12:33

A királyi ágyas, akivel végzett a forradalom

Jeanne Bécu a 18. századi Párizs híres szépsége volt. Dús, szőke hajfürtjei és mandulavágású kék szeme rabul ejtette a francia fővárosban élő arisztokrácia férfi tagjainak szívét. Az akkor 25 éves lány 1768-ban találkozott első alkalommal XV. Lajos francia királlyal, akit azonnal elcsábított. A kortársak által csak Madame du Barry néven ismert kurtizán rövidesen a király hivatalos ágyasa lett, ezáltal pedig aktív szereplője a különféle udvari intrikáknak.

Az özvegy király teljesen nyíltan felvállalta kapcsolatát szeretőjével, aki így még a királyi család közös étkezésein is megjelenhetett. 1770-ben egy ilyen vacsorán találkozott először Madame du Barry és a francia udvarba csak nemrégiben érkezett Mária Antóniával, a francia trónörökös újdonsült feleségével. A tragikus sorsú leendő királyné elborzadt, amikor megtudta, hogy egy közönséges prostituálttal kell együtt mutatkoznia. A két nő között komoly rivalizálás alakult ki az évek során és kettejük kapcsolata csak tovább romlott, amikor Mária Antónia fültanúja volt, ahogy a királyi ágyas társasága édesanyját – Mária Terézia császárnét és magyar királynőt – gúnyolta. A hercegnő ezután, figyelmen kívül hagyva minden udvari protokollt, azt is megtagadta, hogy egyáltalán hozzá szóljon Madame du Barry-hez. Az ágyas emiatt dühösen panaszkodott is XV. Lajosnak, aki emiatt magához kérette az osztrák nagykövetet. A nagykövet ezután mindent elkövetett, hogy rávegye Mária Antóniát a békülésre. Ha ezt ugyan nem is, de legalább annyit sikerült elérnie, hogy a hercegnő legalább indirekten hozzászólt a királyi ágyashoz: „Milyen sokan vannak ma este Versailles-ban” – jegyezte meg egy fogadás alkalmával, miközben Madame du Barry mellett állt. Mivel közben nem tekintett a király szeretőjére, így lényegében rá hagyta, hogy eldöntse: neki szóltak-e egyáltalán a szavai.

Madame du Barry XV. Lajos halála után egy apácazárdában élt, de nem adatott neki hosszú és békés öregkor. A francia forradalom idején letartóztatták és azzal vádolták, hogy királypárti emigránsokat segített külföldre menekülni. A Forradalmi Törvényszék 1793-ban árulás miatt halálra ítélte és a guillotin alá küldte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sally SalisburyNell GwynnCora PearlCatherine WaltersLulu WhiteCalamity JaneVeronica FrancoPhryné meztelenül a bírák előtt egy 19. századi festményenSada AbeSally Salisbury leszúrja John FinchetMadame du Barry

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár