2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Öt ténylegesen végrehajtott ördögűzés az elmúlt száz évből

2018. október 17. 13:54 Múlt-kor

Anneliese Michele

A 2005-ben megjelent Ördögűzés Emily Rose üdvéért című film szintén a való életből merített magának ihletet. Az eset középpontjában egy bajorországi lány, Anneliese Michel állt. Anneliese alig 17 éves volt, amikor 1969-ben az orvosok epilepsziát diagnosztizáltak nála, ami rendszeresen súlyos rohamokat váltott ki nála. A gyógyszeres kezelés csak időleges javulást hozott számára és a lány állapota egyre csak súlyosbodott.

1970-től rendszeresen látott démszerű lényeket, majd 1973-től elkezdett félni az egyházi tárgyaktól. Fokozatosan meggyőződésévé vált, hogy megszállta őt az ördög és csak egy exorcizmus tud számára gyógyulást hozni. Szüleivel ezért több papot is felkerestek, akik azonban elutasították és arra biztatták őket, hogy folytassák az orvosi kezelést.

Végül egy Ernst Alt nevű pap szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy Anneliese valóban ördögi megszállás alatt áll. Ennek megfelelően meg is tette azt, amire a többi pap nem volt hajlandó és felterjesztette az ügyet a würzburgi püspök, Josef Stangl elé. A püspök 1975 szeptemberében engedélyt is adott az ördögűzésre, amellyel egy Arnold Renz nevű klerikust bízott meg.

Renz szeptember 24-én végezte el az első szertartást, amelyet a következő tíz hónapban további 66 követett. A folyamat során Anneliese abbahagyta a gyógyszerszedést, majd fokozatosan az evést is. Végül 1976. július 1-én a lány meghalt éhezés, kiszáradás és különféle fertőzések következtében. A szertartásban résztvevő két papot, illetve a Michele-szülőket gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték először fél év letöltendő börtönbüntetésre, majd ezt módosították három év próbaidőre.

Az ítélet enyhébb volt annál, amit a közvélemény várt, de szigorúbb annál, amit az ügyészség kért a vádlottakra. Az eset jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Egyház az utóbbi időben már sokkal nagyobb figyelmet szentel az ördögűzők alapos felkészítésére és hangsúlyozza, hogy a valódi démoni megszállás egy rendkívül ritka jelenség és exorcizmusra csak rendkívül alapos orvosi és pszichológiai vizsgálatokat követően kerülhet sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Borgia Szent Ferenc ördögűzés közbenA Taylor-házaspár esetéről beszámoló újságcikkAnneliese Michele még egészségesen és az ördögűzés hónapjai alattJelenet Az ördögűző című filmbőlTephilus Riesinger atya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár