2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Paul McEvans

Szoknyás számítógépek

Az Egyesült Államok űrprogramja kétségtelenül azon XX. századi projektek közé tartozik, amelyre joggal lehetnek büszkék az amerikaiak. Egy jól körülhatárolható területen keltek versenyre a Szovjetunióval, és látványos győzelmet arattak. A sikert általában azok az űrhajósok jelenítették meg, akik az életüket kockáztatva hódították meg a kozmosz addig elérhetetlen területeit. De a sikerben nem csak nekik volt részük. A háttérben sokan dolgoztak azért, hogy minden a pontosan kiszámolt helyére kerüljön. A korai időkben ehhez „emberi számítógépeket” kellett alkalmazni, akik gyakran olyan társadalmi csoportokból érkeztek, amelyek abban az időben semmilyen megbecsülést nem élveztek.

Ha felidézünk egy tetszőleges űrutazásról szóló filmet vagy könyvet, akkor abban alighanem találkozunk a számítógépekkel. Csakhogy ezek a tudomány történetében meglepően késői találmányok, a gépi eszközökkel történő számítások még a XX. század első felében sem álltak a kutatók rendelkezésére.

Helyette úgynevezett „emberi számítógépeket” (human computer) alkalmaztak, akik a bonyolult számolási műveleteket végezték el a tudósok számára, ők álltak a legtöbb, általunk ma is használt trigonometriai vagy logaritmustáblázat mögött. Nemcsak egyetemeken és kutatóintézetekben dolgoztak, hanem olykor magáncégeknél is.

A Harvard Observatory például nőket foglalkoztatott a csillagászati megfigyeléshez szükséges számolások végrehajtására vagy a csillagok osztályozására, és a világégések idején is előszeretettel vették fel a szebbik nem képviselőit bonyolultabb számolási feladatokra. Különösen a második világháború alatt nőtt meg a jelentőségük, amikor a férfiak „elfogytak” e területről a sorozás miatt. A nők számára a tudományos pálya akkoriban még igen zártnak bizonyult, viszont ha a számolásokra szerződtek, akkor nagyobb esélyük nyílt kutatói munkát végezni.

A második világháborút követően a NASA elődje, a NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) szintén alkalmazott emberi számítógépeket, hogy az elektronikus eszközeiket kisegítsék. Az ilyen alkalmazottak között pedig nemcsak nők akadtak szép számmal, hanem feketék is.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár