2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kulcsár Ádám

Hét történelmi híresség utolsó vacsorája

Milyen édességet majszolt Elvis a halála előtti órákban? Utolsó vacsorájaként mire vágyott a kivégzésre váró Szaddám Huszein? Milyen halas különlegességgel csillapította éhségét Diana hercegnő a végzetes autóbalesete előtt? Mit reggelizett Caesar vagy Kennedy az ellenük elkövetett merénylet napján? Hét történelmi híresség utolsó falatjai.

Doveri nyelvhal autósüldözés előtt

Habár 1981 júliusában a több millió néző szeme láttára kimondott boldogító igen alkalmával még minden álomba illőnek tűnt, a tündérmese nem tartott örökké. 15 évvel később már a válási papírokat írta alá a házasságtörő kapcsolatát nyíltan bevalló Károly herceg és a királyi családba beilleszkedni sohasem tudó, depresszióval küzdő Diana walesi hercegnő.

A kiharcolt szabadsággal élve az exhercegnő nem csupán jótékonykodásba fojtotta bánatát, hanem különböző férfiak oldalán kereste a boldogságot is. Az egykoron félénk, ám a reflektorfénytől és a pletykarovatok címoldalain történő szerepléstől egyre kevésbé idegenkedő Diana 1997 nyarán egy multimilliomos szállodatulajdonos fiával, Dodi Fayeddel kezdett romantikus viszonyt.

1997. augusztus 30-a reggelét Szardínia szigetén töltötték, az este pedig már a párizsi Ritz Hotelben érte őket. A nagy bejelentésre váró, a párt szinte megállás nélkül üldöző paparazzók miatt többször megváltoztatták úti céljukat, míg végül a L’Espardon étteremben fogyasztották el a vacsorájukat. Diana előételként spárgás-gombás omlettet rendelt, majd doveri nyelvhalat evett tempuratésztában sült zöldségekkel. Dodi grillezett rombuszhallal csillapította éhségét.
 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár