2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Patkányok és csótányok voltak az amerikai hadifoglyok társai a „Hanoi Hiltonban”

2019. október 10. 08:36 Múlt-kor

A pokoli börtön végnapjai

Az Észak-Vietnám és az Egyesült Államok által 1973-ban megkötött tűzszünet nyomán az akkor a Hỏa Lò-ban lévő 591 amerikai foglyot átadták hazájuknak.

David Gray százados, a légierő pilótája később felidézte, hogy csupán akkor könnyebbültek meg, amikor az őket hazaszállító repülő pilótája bejelentette: „Gratulálok, uraim – elhagytuk Észak-Vietnámot.”

Volt azonban olyan fogoly, aki később visszatért a Hanoi Hiltonba: John McCain a későbbiekben több alkalommal is Vietnámba látogatott családjával, hogy megpróbálja feldolgozni az átélt szenvedéseket.

A komplexumot egészen az 1980-as évek közepéig használták, főként politikai foglyokat tartott itt az ekkor már az egész országot irányító hanoi rezsim. Az utolsó foglyok egyike Nguyễn Chí Thiện költő volt, akit rabtársaival együtt 1985-ben szállítottak át egy másik börtönbe.

Mire McCain és családja első ízben visszatért, már nem a börtön látványa fogadta őket: nagy részét az 1990-es években elbontották, és lakóházak épültek a helyén. A komplexum egy része múzeumként üzemel tovább, az itt látható kiállítás azonban markánsan eltér a történelmi valóságtól.

A múzeum legfőképpen a francia korszakot mutatja be, köztük a guillotine-nal felszerelt kivégzőtermet, illetve azon cellákat, ahol neves vietnámi forradalmárok raboskodtak. Az épületrész hátsó szakaszában van egyetlen helyiség, amely beszámol az amerikai foglyokról.

Itt semmiféle utalás nincs a válogatott kínzásokra, ehelyett a „kedves bánásmódot” hangsúlyozza néhány fényképpel, amelyen a börtönudvaron kosárlabdázó, illetve biliárdozó amerikaiak láthatók.

A teremben még egy pilótaruha és egy ejtőernyő is ki van állítva, amelyek a felirat szerint John McCainéi voltak – ezek azonban kétségtelenül hamisítványok.

„A pilótaruhámat úgy vágták le rólam, amikor a börtönbe szállítottak” – mondta el a kiállítás kapcsán McCain. „A »múzeum« kiváló propagandalétesítmény, amelynek vajmi kevés köze van a valódi eseményekhez, amelyek a falai között történtek.”

Mindazonáltal a szenátornak bizonyos mértékben sikerült feldolgoznia a Hỏa Lò-ban töltött borzalmas éveket.

„Negyven év távlatából, ahogy visszatekintek erre az élményre, akár hiszik, akár nem, részben vegyes érzések kavarognak bennem arról, milyen nehéz időszak is volt” – mondta 2013-ban. „Ugyanakkor a baráti kötelékek és a rabtársaim iránti szeretet maradnak a legtartósabb emlékei rabságom öt és fél évének.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John McCain találkozása Richard Nixon elnökkel (kép forrása: Pinterest)McCain egyik látogatása Vietnamban, 1992. (kép forrása: bbc.com / Getty Images)A „Hanoi Hiltont” elhagyó foglyok, egyesek (köztük McCain) neveivel jelölve (kép forrása: Pinterest)McCain a hanoi kórházban (kép forrása: All That's Interesting / AFP / Getty Images)A Hỏa Lò guillotine-ja napjainkban (kép forrása: topsvietnam.com)Az egykori épületkomplexum a levegőből (kép forrása: stripes.com)Elfogott amerikai pilóták felvonultatása a hangosbemondókkal feltüzelt, dühödt hanoi tömegek előtt 1966 júliusában. A második sorban balról az első férfi Bob Shumaker. (kép forrása: nationalmuseum.af.mil)Jerry Denton a híres interjú közben (kép forrása: nytimes.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár