2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Patkányok és csótányok voltak az amerikai hadifoglyok társai a „Hanoi Hiltonban”

2019. október 10. 08:36 Múlt-kor

Ellenállás reménytelen helyzetben

A végeláthatatlan szenvedés közepette az amerikai foglyok igyekeztek megőrizni lelki erejüket, az egyetlen lehetséges módon – a bajtársiasság szellemében.

Bob Shumaker korvettkapitánynak fogsága első négy hónapjában feltűnt egy rabtársa, aki rendszeresen az udvarra üríti az ételmaradékos vödrét.

Egy közös helyiség falába egy darab toalettpapírra firkált üzenetet rejtett: „Üdv a Hanoi Hiltonban. Ha megkaptad, vakard a golyóidat amikor visszaérsz.”

Az ismeretlen amerikai követte az utasításokat, így Shumaker látta, hogy elolvasta üzenetét. A férfi maga is hagyott egy üzenetet a helyiségben, Shumaker ebből később megtudta, hogy az illető Ron Storz, a légierő századosa.

Az ilyen üzenetek csupán az egyik módját képezték a foglyok közötti kommunikációnak a Hỏa Lò börtönben. Shumaker nevéhez fűződik az úgynevezett „kopogókód” használatának bevezetése is – a morzénál egyszerűbb rendszer könnyebben érthető és kivitelezhető (nincsenek benne hosszú és rövid jelek), az észak-vietnámi foglárok pedig nem érthették.

A kód használatával a foglyok figyelmeztethették egymást a legrosszabb őrökre, vagy hogy mire számíthatnak a vallatáson, illetve tarthatták egymásban a lelket.

Volt, hogy viccmesélésre is használták – a nevetést egy falra mért rúgás jelezte. Ron Bliss, a légierő pilótája később azt mondta, a börtön olyan volt, „mint egy megveszett fakopáncsokkal teli fészek”.

A Hanoi Hilton falai között kibontakozó ellenállás leghíresebb mozzanata Denton nevéhez fűződik: az észak-vietnámiak minden kommunikációjukban tagadták, hogy rosszul bánnának hadifoglyaikkal – a kommunista ország ekkor már szintén az 1949-es harmadik genfi egyezmény aláírói között volt, így a nemzetközi törvények ebben rá is vonatkoztak.

Egy 1966-os, televízióban közvetített sajtótájékoztatóra a foglárok Dentont választották ki arra, hogy megjelenjen a kamerák előtt, és megerősítse, hogy emberhez méltó bánásmódban részesül.

Denton az elvárásoknak megfelelően válaszolt a feltett kérdésekre, közben azonban sebesen, ritmusosan pislogott. A felvételt néző amerikai hírszerzők rájöttek, hogy Denton a „torture”, azaz „kínzás” szót betűzi morzejelekkel.

Denton bátorságáért később az amerikai haditengerészet legmagasabb kitüntetését, a Haditengerészeti keresztet is megkapta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John McCain találkozása Richard Nixon elnökkel (kép forrása: Pinterest)McCain egyik látogatása Vietnamban, 1992. (kép forrása: bbc.com / Getty Images)A „Hanoi Hiltont” elhagyó foglyok, egyesek (köztük McCain) neveivel jelölve (kép forrása: Pinterest)McCain a hanoi kórházban (kép forrása: All That's Interesting / AFP / Getty Images)A Hỏa Lò guillotine-ja napjainkban (kép forrása: topsvietnam.com)Az egykori épületkomplexum a levegőből (kép forrása: stripes.com)Elfogott amerikai pilóták felvonultatása a hangosbemondókkal feltüzelt, dühödt hanoi tömegek előtt 1966 júliusában. A második sorban balról az első férfi Bob Shumaker. (kép forrása: nationalmuseum.af.mil)Jerry Denton a híres interjú közben (kép forrása: nytimes.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár