A vörösterror 133 napja

Összerakták Einstein széttépett szerelmeslevelét

2015. április 15. 13:26 MTI

Albert Einstein első szerelméhez írt, majd összetépett szerelmeslevele először látható a tudósnak szentelt berni múzeumban. 

Az Einstein Múzeumot is magában foglaló Berni Történelmi Múzeum vasárnapig tartó időszaki tárlaton mutatja be a tudós levelezését. A múzeum mintegy száz Einstein-levelet gyűjtött össze az elmúlt években különböző magánforrásokból. A kollekció egyik izgalmas dokumentuma Einstein még 17 éves korában írt és széttépett szerelmeslevele, amelynek darabjait a kiállításra gondosan összeillesztették.

A múzeum egyelőre szerzői jogi okok miatt teljes egészében nem publikálhatja új szerzeményeit, a tudós végakarata szerint ugyanis hagyatéka felett a jeruzsálemi Einstein Archívum rendelkezik. A berni intézmény azonban már kapcsolatba lépett az archívummal az engedély megszerzéséért.

Einstein 1895-ben egy araui középiskola diákjaként Jost Winteler professzor házában lakott, ahol beleszeretett a professzor lányába, Marie-ba. A múzeum szerint Einstein Arauban tanult először igazán örömmel, és ott határozta el, hogy elméleti fizikával fog foglalkozni. Első nagy szerelméhez, Marie-hoz ebben az időszakban számos levelet írt, a közönség először láthat egyet ezek közül.

Amikor 1986-ban Einstein megkezdte tanulmányait a Zürichi Műegyetemen (a mai Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem elődjén), Marie pedig egy kis hegyi városkában, Olsbergben kapott tanári állást, szerelmük lángja lassan alábbhagyott. Kezdetben Einstein még írogatott neki, és néha szennyesét is elküldte, amit Marie kimosva küldött vissza, de később Einstein felvetette, hogy szakítsák meg a levelezést.

A kiállítás nem ad választ arra, hogy ki tépte el a szerelmeslevelet - bár kérdés formájában felveti, hogy Einstein elhidegülése miatt vajon nem Marie tette-e -, továbbá, hogy ki és miért őrizte meg a fecniket. A múzeum munkatársa, Stephanie Gropp elmondta, hogy a levél darabkái olyan törékenyek voltak, hogy több évbe tellett, mire sikerült összeállítani a papírt.

Einstein 1903-ban megnősült, ám egy levelében arról írt Marie-nak, hogy nagyon hiányzik neki és továbbra is erős érzelmeket táplál iránta, ami arról árulkodik, hogy nem lehetett felhőtlen a házassága. Egy 1910-ben kelt levelében pedig - miközben felesége már második gyermeküket várta - azt írta: "őszinte szerelemmel gondolok rád minden szabad percemben, és olyan boldogtalan vagyok, amilyen egy férfi csak lehet".

A berni Történelmi Múzeum 2005-ben hozta létre az általános relativitáselméletet éppen száz éve kidolgozó tudósnak szentelt Einstein Múzeumot. A fizikus életét és munkásságát bemutató tárlatot eddig félmillió látogató kereste fel.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!