2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Einstein Istenről, egy játékmozdonyról és a megcsalásról

2015. június 11. 14:10 MTI

Einstein 27 elküldött magánlevelét árverezi el a kaliforniai székhelyű Profiles in History aukciósház. Az angol és német nyelvű levelek egy része kézzel, a többi géppel íródott, a tudós egyebek mellett szól bennük Istenről, egyik fia geometriai tanulmányairól és egy játék gőzmozdonyról is, amelyet gyerekkorában kapott nagybátyjától.

A magángyűjteményben őrzött levélköteg Einstein személyes írásainak egyik legnagyobb, valaha árverésre került kollekciói közé tartozik. Ennél is fontosabb azonban, hogy az írások kivételes betekintést engednek a tudós gondolataiba, amikor azok éppen nem a relativitás elmélete körül forogtak - mutatott rá Joseph Maddalena, az aukciósház alapítója. Az egyik levélben arra ösztönözte egyik fiát, hogy vegye komolyabban a geometriát. Egy másikban egy barátot vigasztal, aki felfedezte, hogy a férje megcsalja.

Egy harmadik levélben nagybátyját köszönti 70. születésnapján, és visszaemlékezik, hogyan ébresztett benne élethosszig tartó érdeklődést az ajándékba kapott játék gőzmozdony. Istenről szólva elutasítja azt a széles körben leterjedt nézetet, hogy ateista lenne. Maddalena egyenként ötezer és 40 ezer dollár (1,4 millió - 11 millió forint) közötti összeget vár a történelmi dokumentumokért a csütörtöki árverésen, a teljes bevétel 500 ezer dollártól egymillióig is terjedhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár