Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Korábban
Teknősleves angol módra – borjúfejből
A teknősleves a 18. században vált igazán népszerűvé Angliában. A korból fennmaradt receptek gondosan leírják, hogyan kell megölni, majd feldolgozni a nyugat-indiai szigetekről élve szállított teknősöket. A legnépszerűbb tálalási mód, amelyet előszeretettel alkalmaztak banketteken is, az volt, amikor a teknős páncéljának két felében külön főzték meg a teknős húsának zöld (felső), illetve sárga (alsó) részét. Mivel az élő teknősök ilyen módon törtnő elkészítése rendkívül idő- és költségigényes volt, fokozatosan elterjedt a már előkészített szárított teknőshús használata.
A 19. században aztán egy újabb megoldás terjedt el. A teknőshúst egyszerűen lecserélték borjúfejre, amelynek íze meglehetősen hasonlított a teknősére, ugyanakkor sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhetőbb volt az egzotikus vidékekről importált teknősnél. Az ál-teknős leves rendkívül nagy népszerűségre tett szert és a 19. század végén már az angol konyha olyannyira alapvető tartozékának számított, hogy a francia szakácsok elnevezték angol módra készített teknőslevesnek.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Csak késve követte amerikai hadüzenet a Lusitania elsüllyesztését tegnap
- Kevés örömet lelt a pesti társasági életben Berzsenyi Dániel tegnap
- Imre király egyedül fogta el lázadó öccsét tegnap
- Nem nyerte el a korabeli kritikusok tetszését Beethoven IX. szimfóniája tegnap
- Eredetileg veszélyesnek tartották a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő alagutat 2024.05.06.
- Érvénytelen házasságok és törvénytelen gyermekek tarkították Anglia történelmét 2024.05.06.
- Rooselvelttől kapott segítséget a nácik elől menekülő Freud 2024.05.06.
- Hazugságok sora kísérte Peary északi-sarki expedícióját 2024.05.06.